• En ny Steinwayflygel kostar i runda tal en miljon men den som står i Wallenbergssalen kostar 650 000 kronor. Foto: Tommy Pettersson
  • Marietta Douglas visar gärna runt på museet. Foto: Tommy Pettersson

En Steinway på plats

Wallenbergssalen vid Östergötlandsmuseum är en arkitektonisk liten pärla och byggd redan 1939. Nu får den anrika salen en ny flygel för en ännu mera välklingande hörsal.

Wallenbergssalen har, med några få undantag, stått orörd sedan den togs i bruk 1939. Den är en funktionell box med bra akustik och väggarna består av päronträ som lämpar sig osedvanligt väl för att bjuda på en riktigt bra lyssnarupplevelse.

Bytte tyg

– I stort sett har vi inte gjort någonting här förutom att vi bytt tyg på stolarna för några år sedan och vi har även bytt det draperi som finns här. Det var så gammal och medfaret så det nästan föll ner av sig själv men lyckligtvis fanns mönstret kvar hos den som gjorde originalet så nu har vi nya fina tyger i gamma stil, berättar Marietta Douglas på Östergötlandsmuseum och fortsätter:

650 000 kronor

– Vi fick 500 000 kronor från Wern – Westmanskafonden för inköp av den här flygeln som kostade 650 000 kronor totalt men då sålde vi vår gamla för 150 000 kronor så man kan säga att det gick jämt ut. Vår gamla flygel var i mångt och mycket uttjänt och vi behövde en ny. Vi invigde vår nya flygel med en konsert med pianisten Staffan Mårtensson, avslutar Marietta Douglas på Östergötlandsmuseum vårt samtal och den lilla miniguidningen hon tog med på i anrika Wallenbergssalen.