• Studenten Daniel Wassing är ordförande i den förening som driver den så populära studentpuben VilleValla pub. Foto: Dennis Petersson
  • Här är bara några av de 250 ölsorter som finns i lagret. Foto: Dennis Petersson
  • Har man svårt att bestämma sig vilken öl man ska välja kan man alltid prova sig fram. Foto: Dennis Petersson
  • VilleValla pub har varit en viktig mötesplats för studenter i över ett decennium. Foto: Dennis Petersson

En studentpub med unikt koncept

Nästan precis mitt emellan universitetet och centrum ligger VilleValla pub, en självklar mötesplats för Linköpingsstudenter i över ett decennium. Med ideella krafter drivs och utvecklas verksamheten som varje vecka lockar mängder av besökare, dels för sin hemtrevliga miljö, men även för det stora utbud som gör puben unik. I lagret finns nämligen över 250 ölsorter.

"Många ser VilleValla som sitt andra hem", berättar Daniel Wassing, han är student, men också ordförande i föreningen som driver den så populära puben i Linköpingsstadsdelen Valla. Till Westmansgatan har studerande vallfärdat sedan starten år 2004, och när verksamheten grundades var det ett minst sagt välkommet tillskott i stadsbilden. Efter flera år av försök och visioner lyckades till sist ett gäng studenter, med Pierre Reldin i spetsen, att uppfylla drömmen och öppna portarna till VilleValla pub, en pub som kom att bli en viktig mötesplats för de efterföljande studenterna i Linköping.

– Hela puben är utformad som ett vardagsrum kan man säga, med väldigt mysig stämning, vilket också är vårt koncept. Vi siktar ju inte på klubb- eller diskoverksamhet, det är inte vår grej alls, utan vi siktar på att erbjuda ett skönt studenthak där man kan träffas, säger ordförande Daniel Wassing.

Unikt koncept

Puben håller sina dörrar öppna fem dagar i veckan, och med en gräns på 75 gäster, i och utanför lokalen, är det allt som oftast fullsatt. Med en styrelse och en operativ grupp är det ett 60-tal, nuvarande och före detta, studenter som genom ideella krafter håller den efterfrågade verksamheten vid liv. Trots den mysiga miljön, det brinnande engagemanget och den mäktiga bardisk som finns i lokalen är det något helt annat som gör just VilleValla pub unik, inte bara i Linköping, utan i hela landet.

– Vi har ett helt enormt ölutbud och får även tag i väldigt exklusiva sorter. Det kan ses som väldigt svårt, men vi har väldigt goda kontakter inom branschen, och vårt koncept gillas av de flesta, så vi får mycket support, säger Wassing och fortsätter:

– Vi har ungefär 250 ölsorter, där många är unika. I baren har vi en standardkyl med de sorter vi nästan alltid har inne, sedan har vi en så kallad gästkyl där det är större ruljangs.

Oktoberfest

En extremt populär aktivitet som föreningen anordnar med jämna mellanrum är ölprovning, men nästa stora arrangemang vid puben är den årliga Oktoberfesten, den 8:e oktober, dock är endast studenter välkomna till den bayersk-inspirerade kvällen.