En tillväxtstad behöver bostäder

Det byggs rejält i Linköping nu. Man kan tro att byggkontoret rullat tummarna ett tag och valde att signera samtliga bygglov ungefär samtidigt. Pang sa det så nyttjas varenda plätt i Linköpings kommun till bostäder.

Självklart är det positivt att staden växer och att fler får bostäder. I min ungdom var det aldrig särskilt svårt att hitta en bra bostad i centrum eller åtminstone nära centrum. Då ska man komma ihåg att jag syftar på ett decennium sedan. I dag tycks det dock vara en omöjlighet att få en bostad snabbt.

Det är bra att man anammat bostadsbristen. Men att det finns bostadsrätter stora som hus till en saftig peng har väl knappast gått någon obemärkt förbi. Det är hyresrätterna som saknas. I en väl integrerad stad behövs hyresrätter i alla prisklasser. Sexrummare som etta med kitchenette. I centrum som i ytterring. Ett boende borde inte färgas av vare sig status eller prestige. Det ska vara en trygg plats – ett hem.

Vill man satsa på tillväxt och att en stad ska innehålla alla delar måste man också rikta fokus mot bostadsmarknaden. Titta på vad det egentligen är som fattas. Att bara prata "bostad" ger inte mycket att gå på. Vem saknar bostad och vilken typ av bostad saknas? Vi ska inte trycka undan människor eller få vissa grupper i samhället att känna sig ovälkomna till de stora städerna. Vi behöver bostadsintegrera.