En trumpen vecka

Jag tvekade länge, intalade mig själv att Trumps helt ofattbara kampanjteknik bara var ett spel för att locka missnöjesröster, men han menar uppenbarligen allvar. Hans första vecka som president gör mig orolig. Abortfrågan, muren och invandringen, vart är vi på väg?

Nu har vi kommit allt för långt på rätt spår, låt oss dra tillbaka klockan sisådär 100 år och ta ett gäng sjumilakliv i fel riktning så är allt bra igen. För oss som beskådar dramat från andra sidan Atlanten, ett drama som regisseras av världens mäktigaste person, känns det faktiskt på det viset. Det är som en film, händer verkligen detta?

Situationen har varit tuff för många amerikaner under de senaste åren, med hög arbetslöshet och knappa resurser. Utgår man från deras perspektiv blir det hela en aningen mer realistiskt. Trump står helt klart för något annorlunda, men han är absolut inte lösningen.

För mänsklighetens skull är det inte rätt att hindra specifika medborgare till att resa in i USA, ett beslut som påverkade ett antal svenskar och svenska företag. För mänsklighetens skull är det inte heller rätt att strypa möjligheterna till abort, och för miljöns skull är det allt annat än rätt att öppna kolgruvor och satsa på massiva oljeledningar.

På grund av presidentens "krig" mot media är jag dessutom orolig för pressfriheten. Föraktet mot journalister verkar tillta varje dag, och källkritik, det verkar inte vara nödvändigt längre. Jag hoppas att denna typ av högerpopulism aldrig får makten i Sverige.