En trygg plats för ungdomar

Mötesplatsen Liquid som erbjuder en fristad för unga som identifierar sig som homo-bisexuella, transpersoner eller queer, öppnade under en dag upp verksamheten. ”Normalt får inga vuxna komma in här”, säger Liquids projektledare Anja Persson.

Varje vecka träffas ungdomar mellan 12 och 19 år på Arbis för att laga mat tillsammans, prata och umgås. Att träffas över en middag borde vara en självklarhet, men för de här ungdomarna betyder torsdagskvällarna något extra.

–Många unga som är homo- eller bisexuella, transpersoner eller queer upplever att de är ensamma i sin situation. Att bryta mot normen får ofta konsekvenser och man kan utsättas för skämt, glåpord, kränkningar och våld. Här får de unga själv vara normen, säger Anja Persson, projektledare på Liquid.

En trygg plats

Vanligtvis är dörrarna till Liquid låsta och inga vuxna släpps in.

–Det är tryggast för ungdomarna så. Ingen ska behöva oroa sig för att bli avslöjad. Det är därför vi väljer att ha ett öppet hus istället, för att visa upp vår verksamhet, säger Anja Persson.

Förutom informationsbord och att tala med besökarna bjöd föreningen på en mängd aktiviteter som serietecknande och utställningar. Även en debatt mellan politiker på temat hur man jobbar för unga hbtq-ungdomar arrangerades.

Fyller ett behov

Under det år som Liquid funnits har verksamheten vuxit fort och Anja Persson hoppas att verksamheten kan bli permanent.

–Det har kommit fler ungdomar under året än vi förväntade. Det visar att det är viktigt att det finns en sådan här plats redan från ung ålder, säger Anja Persson.

Therese Ekstrand

therese.ekstrand@linkopingsposten.se