• Bluessångerskan från Mjölby, Lisa Lystam, har starka band till Konsert & Kongress i Linköping. Här gjorde hon sin första stora spelning innan karriären tog fart på allvar. Foto: Dennis Petersson
  • Bluessångerskan från Mjölby, Lisa Lystam, har starka band till Konsert & Kongress i Linköping. Här gjorde hon sin första stora spelning innan karriären tog fart på allvar. Foto: Dennis Petersson

En tuff brud i bluesförpackning

Med sitt blixtsnabba genombrott öppnade hon upp dörrarna ytterligare för kvinnor i en annars mansdominerad bluesvärld. På nästan exakt fyra år har Mjölbytjejen Lisa Lystam gått från att vara kassörska på en mataffär till att turnera Europa runt med sitt alldeles egna band. I år släppte hon sin tredje skiva, och konserterna har minst sagt avlöst varandra. – Jag är så tacksam, säger bluessångerskan.

Ett av decembers många och sporadiska snöfall har precis passerat när vår tidning stiger in genom den maffiga entrén på Konsert & Kongress i Linköping. Innanför dörrarna, i en av fåtöljerna, sitter en högaktuell bluesikon, nämligen Mjölbytjejen Lisa Lystam. Det var här hon gjorde sin första stora spelning, kvällen då hon slog igenom på allvar och presenterade sig själv, och sina bandmedlemmar, på en välbesökt bluesfestival.

– Vi hade bara hunnit med några mindre gig innan, så det var hur häftigt som helst, jag hade ju nästan ingen erfarenhet alls. Lokalen var smockfull och vi kunde knyta bra kontakter. Det var ett perfekt startskott för oss, berättar Lisa när vi slår oss ner på ett av Linköpings många caféer.

Körsång

Historien om bluessångerskan började 30 mars 1992 när hon kom till världen tillsammans med sin tvillingsyster. Hon växte upp i en trygg familj där musiken alltid fanns nära till hands, men det var aldrig något mer än bara en hobby. Intresset för sången föddes tidigt, och att hon hade fallenhet för det, ja det märktes tydligt.

– Jag var med och sjöng på varenda skolavslutning från lekis till tredje året på gymnasiet, men det var aldrig mer än så. Jag tyckte att det var roligt att sjunga, men jag hade aldrig några tankar på att göra något av det, inte förrän för fyra år sedan, säger Lisa Lystam.

Musikdrömmen

Med en stor kärlek till hemstaden blev hon kvar, följde strömmen och valde bort de musikalternativ som fanns för att läsa samhällsprogrammet på Kungshögaskolan. Efter gymnasiet, där hon bland annat hunnit med att starta ett eget band, blev hon anställd på matkedjan Lidl där hon kom att jobba i ett år, men under anställningen blev musikdrömmen allt mer dominant, och till sist valde hon att ta chansen och testa sina oprövade vingar i huvudstaden.

– Under tiden på Lidl träffade jag Fredrik Karlsson, min nuvarande gitarrist, och han brukade åka upp till jazzklubben Stampen i Stockholm för att jamma. Där går man upp på scenen och lirar med folk man inte känner, och en gång bjöd han med mig. Jag hängde på, men med inställningen att absolut inte gå upp på scenen, berättar Lisa.

– När vi väl var där blev jag ändå övertalad, trots att jag hade bestämt mig för att aldrig göra det, inte på en riktig scen utan att ha repat innan, men det var typ det roligaste jag hade gjort. Det gick så bra, alla var så positiva och jag fick den första bekräftelseduschen över mig, och kände, det här vill jag ha mer av. Det var det året, 2012, som allting började.

Bluesvärlden

Därefter reste duon landet runt för att upptäcka blues-Sverige. På vägen kom de i kontakt med munspelaren Mikael Fall från Rimforsa, gruppen blev en trio och sedan intog de Konsert & Kongress, där Lisa även mottog ett stipendium från Linköpings jazzklubb. Debutalbumet blev snabbt ett faktum och med den nya repertoaren gav de sig ut på en turné för att spela på allt från caféer till större festivaler. Efter ett tag fick trion sällskap av ytterligare två medlemmar, trummisen Patrik Thelin och gitarristen Matte Gustafsson, och Lisa Lystam Family Band bildades och tog bluesvärlden med storm.

– Det var för två år sedan, 2014, som vi blev bandet på riktigt. Vi hade precis släppt en ny skiva och fått en egen bokare, så han fick in oss på varenda litet blueshak i hela Sverige. Jag tror vi gjorde över 100 gigs det året för att vi var så lättbokade. Folk tyckte det var så häftigt att det var en tjej som sjöng, säger Lisa Lystam och fortsätter:

– När jag kom fram tror jag att det fanns ett tomrum av unga musiker, och kanske kvinnor framförallt. Vi var något nytt, folk vill se och höra oss. Efter det har det kommit fram fler tjejer som har vågat satsa, så jag tror att vi har hjälpt till att öppna den dörren lite.

Europaturné

Under förra året blev Mjölbytjejen upptäckt av en tysk skivproducent som genom en ny konstellation ville ta ut sångerskan i Europa. Lisa såg erbjudandet som en möjlighet att marknadsföra sig själv och bandet, men när hon fick besked om att hon var tvungen att spela in hennes nästkommande album med andra musiker kastade hon i handduken.

– Bandet hade ju blivit som en familj för mig, så jag berättade för skivproducenten att det inte kändes rätt. Han svarade att jag aldrig skulle få en liknande chans igen, och visst var det svårt att tacka nej, men jag kontaktade en annan tysk kille, bad om hjälp och sedan hade han bokat 50 spelningar åt oss i Tyskland samtidigt som vår andra bokare arbetat i Norge, Finland och Danmark, säger bluestalangen.

– Det var så gött att kunna visa den här skivproducenten att det gick bra för oss ändå, att jag kunde styra upp det utan honom och boka 80 gigs utanför Sverige. Jag spelade även in en ny skiva med mina egna bandmedlemmar, vi släppte den i april i år, och har turnerat på den sedan dess.

En bredare publik

Musikkarriären har gått spikrakt uppåt och på nästan exakt fyra år har Lisa Lystam gått från kassan på Lidl till att vara en eftertraktad artist i den talangfulla bluesbranschen. När hon väl bestämde sig kom framgången direkt, och med hårt arbete och betydelsefulla personmöten, tog hon till vara på den chans som gavs. Nu vill hon nå ut till en bredare publik och visa upp den smala genren för resten av landet.

– Det är väldigt härligt att få vara aktiv i bluesgenren. Man får skriva autografer, ta bilder och få en massa bekräftelse när man är någonstans där folk känner till oss, då får man vara den där stjärnan ett tag, men samtidigt är det så skönt att kunna åka tillbaka till jobbet på Lidingö och vara fritidsledare utan att folk stannar upp på gatan. Jag har en känsla av att jag skulle tycka att det var ganska jobbigt, säger Lystam och avslutar:

– Att jag får åka till helt okända städer och folk kommer för att lyssna på min musik, det är häftigt, det är jag så tacksam för, det får inte så många uppleva.

 

Lisa Lystam

Ålder: 24

Bor: Södermalm, Stockholm

Familj: Pojkvän

Intressen: Mat, växter och att umgås med människor

Favoritmaträtt: Musslor

Förebild: "Min mamma och alla kvinnor som håller på med blues, vi håller ihop och stöttar varandra"