• Vimmerbybördiga Johan Astbrant har tagit Linköpings Innebandyklubb till två raka SM-finaler. Foto: Dennis Petersson
  • Under den tuffa inledningen av säsongen har Linköpingstränaren haft mycket att fundera över vid sidlinjen, men på slutet har formkurvan pekat uppåt. Foto: Dennis Petersson
  • Under den tuffa inledningen av säsongen har Linköpingstränaren haft mycket att fundera över vid sidlinjen, men på slutet har formkurvan pekat uppåt. Foto: Dennis Petersson
  • – Det är inget man kan skryta om det här bygget, säger Johan Astbrant om hemmaborgen i Linköping. Foto: Dennis Petersson

En tuff start för topptippade LIBK

Nu är det halvtid i SSL, Svenska Superligan, och Linköping Innebandyklubb återfinns på en åttondeplats, en besvikelse för förra årets SM-finallag. Vår tidning tog ett snack med succétränaren Johan Astbrant om den tuffa starten, slutspelsframgångarna och det rådande behovet av en ny sporthall. – Det är inget man kan skryta om det här bygget, säger Vimmerbysonen.

Med tre poäng på de fem inledande matcherna halkade det topptippade Linköpingslaget efter i en jämn och tät tabell. Innebandyherrarna har nått SM-final två år i rad och förväntningarna var skyhöga inför den pågående säsongen, men seriestarten har minst sagt varit motig för tränaren Johan Astbrant och hans mannar.

– Jag tror det finns oerhört många faktorer som bidrar till att det gått som det gått, men ska jag lyfta några är det nog att vi inte hade någon kontinuitet i spelartruppen under försäsongen, att vi mentalt inte klarar av att vara topptippade då vi tror att vi måste spela någon annan sorts innebandy än den vi är bra på och att motståndarna scoutat oss mer noggrant den här säsongen. Det är nog främst de detaljerna som har spökat för oss, spekulerar tränaren Astbrant, som på sina tre år vid rodret tagit laget till sina två första SM-finaler någonsin.

Onödigt tapp

Tack vare en rejäl uppryckning och en stigande formkurva kunde Linköpingsmannarna plocka 16 poäng på de nio matcherna innan landslagsuppehållet, men vid den avslutande bataljen mot konkurrenterna AIK gjordes ett onödigt poängtapp, som annars hade bidragit till en mer solid plats över slutspelsstrecket.

– Hade vi vunnit mot AIK hade vi gått till uppehåll med en riktigt skön känsla, då hade det varit ett godkänt resultat, men nu ligger vi på samma poäng som laget under slutspelsstrecket och det var väl inget vi hade räknat med innan säsongen, säger Linköpingstränaren.

Slutspelsframgångar

Nu råder symbolisk halvtid i Sveriges högsta liga, men bara 14 av de totalt 32 matcherna är spelade, så än finns det många poäng att hämta. Under de tre senaste säsongerna har LIBK, mer eller mindre, haft problem under det ordinarie seriespelet, men när det har vankats slutspel har prestationerna höjts och alltid varit på topp.

– Vi har väl hittat en bra medicin för slutspelet helt enkelt. Vi är ganska starka i den situationen när det är ett extremt fokus på ett och samma motstånd, men när det blir olika typer av matcher hela tiden är vi aningen svagare. Sedan är det nog lätt att hamna i bekvämligheten under säsongen och invänta slutspelet, säger Astbrant.

Ingen ny hall

Under året har föreningen, som är Sveriges största innebandyförening, jobbat för att en ny, mer modern, arena ska byggas i Linköping, något som trots allt verkar utebli. För att Linköping ska bli ett stabilt topplag tror tränaren Astbrant att det är en viktig, och alldeles nödvändig, satsning att göra. 

– Det är som Lars Winnerbäck sa vid en konsert, att Linköping är staden där man inte får utöva sina drömmar. Någonstans känner jag likadant, man snackar om staden där idéer blir verklighet, men det köper jag inte. Man har hjälpt både hockeyn och damfotbollen, men vi som är den största föreningen i Sverige får ingen hjälp alls, säger Astbrant och avslutar: 

– Det är inget man kan skryta om det här bygget, vilket försvårar våra möjligheter att värva spelare, så hallsituationen drabbar elitlagen, både på dam- och herrsidan, i allra högsta grad. 

Den 15 december rivstartar SSL igen när LIBK möter Växjö IBK på hemmaplan. Då börjar slutet på resan mot klubbens första SM-guld.