• En polis har mycket utrustning att släpa på. Bara bältet väger 13 kilo. Foto: Patrik Ekström
  • Kristian malzoff och Johan Lindberg gör sig redo inför nattens arbetspass. Foto: Patrik Ekström
  • I detta rum förvaras mycket av den personliga utrustningen. Foto: Patrik Ekström
  • Polisen kör svenskt, Den här Volvon är specialtillverkad men pigg trots lite extra tyngd. Foto: Patrik Ekström

En vanlig tisdag med polisen

Vad händer egentligen i Linköping en vanlig tisdagsnatt och hur jobbar polisen när det inte är högtryck och full rulle på Ågatan samt vilka är dessa killar och tjejer som bakom uniformen? Med dessa frågeställningar i bakhuvudet klev vi in i polishuset en tisdagskväll klockan 23.00 och fick hänga med det yttre befälet Kristian Malzoff och hans turlag under en helt vanlig kväll.

Kristian Malzoff handslag är fast, hans blick är stadig och han utstrålar trygghet, lugn och fasthet. Han hälsar oss välkomna och säger att grabbarna i turlaget ser fram mot att träffa oss. Väl inne i det rum man samlas för en genomgång, eller utsättning som det heter på polisspråk sitter det ett flertal poliser och även någon civilanställd. Stämningen är god och rent av uppsluppen när man pratar om vardagliga saker precis som man gör på vilken arbetsplats som helst. Kristian Malzoff går igenom lite av det som hänt på dagen och som man kanske ska vara lite uppmärksamma på, adresser man ska titta lite extra på och annat som kan vara värt att veta. Denna tisdagskväll och natt är det dock inte mycket att notera. Istället börjar vi prata om hur man laddar upp inför ett nattpass.

Laddar på gymet

– För min del handlar det om att vakna till ordentligt, säger Kristian som börjar med ett gympass för att få igång både knopp och kropp. Flera av polismännen, ja det är just bara män som tjänstgör, har samma rutin och berättar att man känner sig laddad och ser fram mot att arbetspass.

Som polis är man dock ständig beredd på att lugnet på en sekund kan bytas till största allvar och att det kan handla om skillnaden mellan liv och död. Kristian Malzoff och hans turlag var de som var i tjänst under natten när dubbelmordet i Ljungsbro skedde. Om det är för att jag frågar eller om det verkligen är så att detta ständigt finns i arbetslagets minne ska jag låta vara osagt men vi återkommer ständigt till detta under de timmar vi tillbringar med Kristian och hans partner Johan Lindberg och de andra i turlaget. En av killarna berättar att när de hörde om att ”någon gick omkring i Ljungsbro med två killar som hade tejp runt huvudet” så tänkte man direkt på att det rörde sig om ett dåligt Halloweenskämt. Sedan, när man förstod att det var allvar, så gick allt väldigt fort.

Insatsledare i Ljungsbro

– Jag var insatsledare då och minns alltihopa mycket väl. Vi jobbade även natten efter och då kändes allt väldigt smått vid en jämförelse.

Vi pratar vidare runt bordet om hur det är att vara polis och hur kontakten med allmänheten är. Att det är ett kul jobb som ibland kan vara spännande är samtliga överrens om. Kamratskapen och kårandan är något annat som upplevs som positivt.

– Jag vet att jag att vi turlaget klarar det mesta tillsammans. Jag litar hundra procent på mina kollegor klargör Kristian Malzoff, vars far även han var polis. När folk skäller och går an tillhör jobbet och något som man snabbt glömmer bort. Däremot om det förekommer hot mot den egna familjen eller ens egen person så är det något som inte går spårlöst förbi. Sådant tas alltid med största allvar.

En polack kollas upp

Kvällen löper vidare. Under den efterföljande rundan hittar man en polsk medborgare som ligger och sover i en bil nere på Tornby. Kristian och Johan tittar närmare på den.

– Mannen i bilen låg och sov, han saknar körkort och är även dömd för olovlig körning sedan tidigare. Han påstår att han blivit av med sitt polska körkort men efter som han inte kört bilen när vi såg det så lämnar vi honom för nu men kör han så tar vi honom för olovlig körning, säger Johan Lindberg. Det visar sig senare vara precis det han gjorde och en annan patrull tog honom just detta något senare. I Hjulsbro ser vi två rådjur på en tomt, det kommer rapporter om en berusad studentska vid Herrgårn i Ryd och man kollar upp en man som ska ha sprungit iväg när han sett polisbilen. I övrig hände inte mycket annat. Nere i arresten sitter dock en man som misstänks för våldtäkt och återigen känner man allvaret luften. Han hämtads dock in tidigare under dagen.

Vanliga män vill göra gott

 Det är nästan så de båda polismännen ber om ursäkt att natten inte bjöd mera action när vi tar farväl och klockan precis slagit 04.00. Ännu återstår några timmars arbete för turlaget. Jag lägger mig men tar med mig deras tankar och känslor länge och in i mitt vardagsliv. Kristian Malzoff och hans mannar är helt vanliga män som du och jag. Med allt vad det innebär av både bra och mindre bra egenskaper men det tror på människan och vill göra gott.