En värld i förändring - ur en betraktares ögon

Han slog igenom med indiepopgruppen Cloudberry Jam i början av 1990-talet, startade sedan soloprojektet Twaine och nu, efter tio års hårt arbete, släpper Henrik Sundquist skiva nummer två, "A World in Change". Ett album som resulterar i en gedigen Sverigeturné. – Drömmen är att få spela live så mycket som möjligt, säger han.

Linköpingsbördiga musikern har en lång karriär bakom sig, en karriär som började redan vid åttaårs-ålder. Tillsammans med barndomsvännen Jörgen Wärnström producerade han sin första countrylåt, Henrik skrev texten och Jörgen stod för musiken, och sedan har det, som han själv beskriver det, puttrat på.

– I högstadiet någon gång fick jag en liten enkel hemmaorgel av min farfar som var multiinstrumentalist. Det fångade verkligen mitt intresse och därefter startade jag mitt första band, utbildade mig och tog lektioner för att få ny inspiration, men det hela började som ett genuint intresse, berättar Linköpingssonen för vår tidning.

Eget projekt

Tillsammans med Jörgen, och sångerskan Jennie Medin, sålde han guld med gruppen Cloudberry Jam under 1990-talet, och nådde stora framgångar i framförallt Japan, men därefter splittrades trion för att fokusera på egna projekt. För Henrik blev det under namnet Twaine, som gjorde entré i musikvärlden med albumet "Love for Sale" år 2006.

– Skillnaden med Twaine var att jag fick göra precis vad jag ville. Givetvis var det spännande med kompromisser också, men med mitt nya projekt fick jag chans att plocka in nya influenser och nya bandmedlemmar, vilket ofta förändrar musikens sound.

Svåra att placera

In i konstellationen plockades Niklas Odelholm och Jonathan Svensson och tillsammans utvecklade de ett band som, enligt musikern själv, är svårt att placera i en genre. Deras egen beskrivning av musiken lyder: "Singer/songwriter-soul med rötter i svensk vistradition, amerikansk 1970-tals R&B och Neo Soul". Dessutom har de vissa likheter med artister så som Bill Withers, Amos Lee och John Legend.

– Den första skivan fylldes med många personliga saker som jag hade skrivit under ganska många år. Då måste jag nog säga att jag mest skrev av mig, men nu, på skiva nummer två är det mer betraktelser, dels vad som händer i världen, men också vad som händer mellan människor på ett personligt plan.

Sommarturné

Till vardags jobbar han som språklärare på Linköpings universitet, men nu, när det nya albumet släppts, kommer ett stort fokus att läggas på den stundande sommarturnén. I Linköping kommer gruppen att spela på Palatset, Lorient och Flamman, men dessutom under Torsdagstoner i Trädgårdsföreningen.

– I sommar ska vi även göra en promotionturné, både med Twaine, men även med Hillen, en duogrupp som utgörs av mig själv och Niklas Lindberg. Så förmodligen lär man se oss, antingen på flyers någonstans, eller allra helst live, avslutar Henrik.

 

Medverkande artister på den nya plattan: 

Erik Jaensson, Jonne Bentlöv, Nils Odelstam, Mattias Danielsson, Johan Nilsson, Göran Månsson, Pelle Lindh, Johan Bremin och Sofia Pettersson.

 

Henrik Sundquist

Ålder: 44

Bor: Vasastan, Linköping

Familj: Sambo

Intressen: Dans och att lära mig nya instrument

Förebild: Bill Withers

Tips på låt från Twaines nya platta: A Gospel