• Emil Åkerö säger att Regnbågsveckan skapar en trygghet och en mötesplats. Foto: Emma Taube Sjöstedt

En vecka i regnbågens färger

Den första september börjar Regnbågsveckan i Linköping, ett pridefirande där alla har rätt att skapa sin egen identitet. – Regnbågsveckan skapar en trygghet och en mötesplats, säger Emil Åkerö som är projektledare för Regnbågsveckan.

– Jag är lite trött på beskrivningen ”all kärlek är bra kärlek”. Det handlar inte om kärlek på det sättet, utan det handlar mer om kärleken till sig själv, att kunna acceptera sig själv och bli accepterad för den man vill vara, berättar Emil Åkerö.

Regnbågshus

Under hela veckan sker olika arrangemang i så kallade Regnbågshus som är olika kulturinstitutioner, exempelvis Flygvapenmuseet, Passagen och Skylten. Det blir politik, författarsamtal, föredrag och teater. Nytt för i år är ett Regnbågsforum i Trädgårdsföreningen, där organisationer, institutioner och andra kan visa upp sig. På scenen kommer det att vara uppträdanden. De mesta arrangemangen har fri entré, men vissa ställen tar ordinarie entréavgift. Den 6 september sker den stora Kärleksparaden.

– Jag vill att tusen personer ska gå med i Kärleksparaden, säger Emil Åkerö.

Tidigare har 500 – 700 människor varit med i paraden.

Debatter

Emil Åkerö vill lyfta fram debatterna där alla partier utom Sverigedemokraterna kommer att delta. En debatt handlar om hur landstinget arbetar med hiv och sexuellt överförbara infektioner. I Östergötland finns transvården, för personer som genomgår könskorrigeringar, så debatten kommer även att handla om landstingets ansvar kring det. I debatten om kommunfrågor tar man upp frågor som ”behövs det ett eget HBTQ-äldreboende i Linköping”?