En vit jul

Visst minns man det där pirret i magen, när november blev december och julafton närmade sig med korta och oerhört långsamma steg. Det tycktes aldrig bli den 24:e, hur många dagar som än seglade förbi, men efter en tidsperiod på ungefär 150 år var det äntligen dags. Om man kunde sova natten innan? Absolut inte, jultomten kunde ju dyka upp!

Jag vet inte exakt när den där känslan försvann, men det börjar helt klart vara ganska länge sedan, för även om jag älskar julen på så många sätt och vis, är det inte längre samma sak som på julaftonsmorgonen år 2000. Då var jag sex, snart sju år, och jag minns hur jag längtade efter julen nästan innan den hade börjat, och ibland slås jag av tanken, kanske hade jag den där känslan, den där pirriga magen, tack vare en vit jul i dubbel bemärkelse?

Utanför låg snön allt som oftast tjock och jag har otaliga minnen av snögubbar, snöbollskrig och snöänglar. Inomhus, ja där såg jag inte tillstymmelsen av alkohol, inte vad jag kan dra mig till minnes.

Nu får vi hålla tummarna för att snön lägger sig på marken lagom till den stora dagen, men blir det ingen vit jul utomhus kan vi åtminstone ordna med en vit jul inomhus. För julen är trots allt, hur gott den alkoholhaltiga drycken än kan vara, barnens högtid, och låt oss göra den så fantastisk vi bara kan, för då är det den bästa tiden på året, utan konkurrens.

God jul alla läsare!