Energieffektivisering är det nya svarta

I lördags invigdes det nya kraftvärmeverket Lejonpannan vid Gärstad. Ett ordentligt och välbyggt flaggskepp för Tekniska Verken som blickar ut över E4:an. Är man intresserad av resurseffektivisering är det här platsen to be, så att säga.

Pannan, där elden aldrig släcks, är 40 meter hög och belägen centralt i huset. Dessutom finns här plats för en rökgasreningsanordning, till för att rena röken som kommer av elden. Spännande i teorin men mest spännande att titta på är ändå sopstationen där en stor gripklo lyfter avfallet som sedan bränns och blir till el och värme – fjärrvärme.

I praktiken är det relativt enkelt. Vårt avfall, det som inte sopsorteras så som kartong och glas exempelvis, återanvänds till just el och värme. Maten som hamnar i gröna påsen blir till biogas och biogödsel. Detta sätt att återvinna det vi konsumerar och gör oss av med är vad som håller oss varma på vintern. I nuläget importerar vi sopor. Mycket kommer från utlandet.

Sverige är framskridande vad gäller energieffektiva metoder vilket är tur eftersom allt finns att vinna där. Vattenkraften utgör en stor del. Vindkraften fortsätter att snurra, avfall förbränns, solenergi – som förvisso bara står för 0,1 procent av totala elproduktionen i Sverige – byggs ut. Miljömässig vinst är vad som i förlängningen kommer att generera bäst resultat, i alla läger. Jorden går om intet om inte miljön mår bra.

Fossila energikällor blir förhoppningsvis överflödiga så småningom. Kärnkraften kommer förhoppningsvis att utarma sig själv och grävas ner - djupt, djupt ner. För visst är det tokigt? Det som värmer oss om den smällkalla vintern är två ytterligheter. Antingen så bränner vi vårt skräp eller så startar vi igång en reaktor som sprutar ut uran och med det riskerar vår hälsa. Ibland blir jag rörd över det miljöengagemang som finns. Oavsett om det rör sig om att återbruka din gamla väska, sopsortera eller hitta nya sätt att värma ditt hus. Det finns fortfarande mycket att göra men det är positivt att se att engagemanget lever.