• Martin och Hanna fick ta emot beskedet om en finalplats av Björn Persson, regionchef Östergötlands/Jönköpings/Hallands län. Foto: Lasse Hejdenberg
  • Martin och hans sambo Hanna har slitit tillsammans med huset. Foto: Lasse Hejdenberg
  • Maskiningenjören finjusterar värmen. Foto: Lasse Hejdenberg

Energismartast i Sturefors

I slutet av maj avslutades en riksomfattande tävling i om vilket hushåll som är Sveriges mest energismarta hushåll. Över 1 200 deltagare från hela Sverige lockades att anmäla sig till tävlingen.

Sex hushåll nominerade till en finalomgång och ett av dessa hushåll kom från Sturefors. Tävlingen, E-Prize: ”Sveriges energismartaste familj”,  arrangerades gemensamt av  tidningen Veckans affärer och energibolaget EON. Den 27 e maj avgjordes det hela och en husägare från Bro vann men familjen Alvin/Nilsson från Sturefors hamnade på en delad andraplats.

Energisnåla lösningar

Martin Alvin tog hem segern i E-prize deltävling tre och gick vidare till finalen för att han och Hanna omsorgsfullt energirenoverade sin gamla villa, utan att förändra dess historiska karaktär.

 Maskiningenjören Martin Alvin har tillsammans med flickvännen och möbeltapetseraren Hanna Nilsson förvandlat ett 100-årigt hus till ett föredöme inom energieffektivisering. Martin Alvin och Hanna från tog hem den tredje finalplatsen för sitt arbete med att göra om sitt hem från sommarbostad till ett energieffektivt åretruntboende.

– Vi har isolerat, installerat vattenburet värmesystem med bergvärme och gjort om ytskikt men varit måna om att bevara det gamla. Till exempel har vi kvar fönstren med spröjs, men har försett dem med gardiner, i klassiska material, som dras för automatiskt, berättar Martin Alvin.

Nå längre

För att nå så pass långt har familjen gjort nyinstallationer av vatten, avlopp och el. När det gäller uppvärmningen har paret investerat i ett vattenburet system som försörjs med en bergvärmepump. Innanför ytterdörrarna har de satt upp av tjocka draperier av vadmal och inför vintern ser de till att täta de gamla innerfönstrena ordentligt. De har också installerat en flödesmätare för att få koll på hushållets vattenförbrukning.

tommy.pettersson@linkopingsposten.se

Energifakta Alvins faluröda villa

Läge: Sturefors, Östergötland.

Byggår: 1914

Boyta: Tvåplansvilla på 180 kvm.

Hushåll: Två vuxna – och ett barn på gång.

Uppvärmning: Bergvärmepump, kakelugnar.

Årlig energianvändning: cirka 12 000 kWh.

Energiåtgärder: Tilläggsisolering av väggar och vindsutrymme, installation av vattenburen värme, energisnåla vitvaror, skydd av fönster och dörrar mot energiläckage.