• Lars-Göran Torpheimer är entreprenören som låter sitt företag växa av egen kraft. Från två anställda år 2000 har i dag Torpheimergruppen 200 medarbetare. Foto: Fanny Miles
  • Lars-Göran Torpheimer är entreprenören som låter sitt företag växa av egen kraft. Från två anställda år 2000 har i dag Torpheimergruppen 200 medarbetare. Foto: Fanny Miles
  • Lars-Göran med hunden Tyra som gärna följer med husse till kontoret. Foto: Fanny Miles
  • Lars-Göran på Grönland. Foto: Leif Carlsson

Entreprenör med äventyrslusta

Ett litet företags anda. Fast med 210 anställda och en omsättning på över 600 miljoner kronor vill säga. Lars-Göran Torpheimer startade installationsbolaget Torpheimergruppen tillsammans med Yvonne Torpheimer år 2001. Målet är att nå 1 miljard i omsättning år 2020.

Vi kan lämna företaget därhän för en stund. Lars-Göran, eller Lasse som han föredrar, gör ett snabbt besök på kontoret innan det bär av till Grönland.

– Jag ska på hajk i åtta dagar. Grönland är fantastiskt, helt oexploaterat, berättar han. Senast han besökte Grönland skadade han knät allvarligt. Rehabiliteringstiden har varit lång men återhämtandet och läkningen har gått vägen.

– Jag rev av både korsband och ledband men har lyckats träna upp knät så att musklerna kompenserar, förklarar han.

Äventyr på kalla breddgrader

Äventyr har han ägnat sig åt i tio års tid. Gärna på de lite mer kalla breddgraderna.

– Jag är reservofficer och gjorde min tjänstgöring till viss del i Norrland. Jag fastnade för fjället där uppe, berättar han.

För fjorton år sedan köpte familjen Torpheimer en stuga i Sälen. Granne var ingen mindre än äventyraren Ola Skinnarmo.

– Vi blev vänner och jag har följt med honom på expeditioner ibland. Fast bara de kalla expeditionerna, säger Lars-Göran och skrattar varmt.

Sjöingenjör

Efter utförd värnplikt fortsatte Lars-Göran jobba inom militären innan han började studera till VVS-ingenjör. På somrarna fortsatte arbetet inom militären medan terminerna gick åt till studier i Umeå. Innan Lars-Göran startade sitt första företag, Luftteknik 1992, jobbade han som "broiler" på ABB.

– På Luftteknik var vi 130 anställda 1999. Då blev jag och mina dåvarande delägare erbjudna att sälja företaget. Det kändes som en bra tidpunkt så vi gjorde det. I stället fick jag jobb som verksamhetschef hos köparen Bravida.

Sa upp sig

När nioåriga dottern fick diabetes förändrades tillvaron.

– Jag sa upp mig från mitt jobb. Livet förändrades och vi ville vara närvarande för henne. Jag arbetade ideellt för barndiabetesfonden ett tag men gamla kunder började ringa och bad om hjälp. Det kliade i fingrarna kan man säga, erkänner Lars-Göran.

Tillsammans med frun Yvonne beslöt han sig för att starta eget igen. En möjlighet att styra över sin egen tid och almanacka.

– Målet är att ha spelare i varje hörn, i varje kompetensområde. På så sätt kan vi hjälpa kunden med många bitar utan att behöva plocka in mellanhänder i varje led, menar han.

Och nog har de lyckats. I dag har Torpheimergruppen medarbetare som täcker områden inom vvs och service, el och styr®ler, sanering, energi, logistik, fiber, data och säkerhet, entreprenad och automation och har sina kontor i Linköping, Norrköping, Finspång och Stockholm.

Inte samma misstag igen

Företagen, som i dag är sju stycken, har vuxit organiskt av egen kraft. Valspråket för Lars-Göran själv och hans företag är att aldrig göra om samma misstag – bara nya.

– Jag är kroniskt ointresserad av att agera chef men jag är bra på att få med mig folket. Framgångsreceptet är att skapa långa och goda relationer med kunder, säger Lars-Göran.

Ett tänk som ledde ända fram till att bli årets främsta entreprenör i östra Sverige 2015. Det verkar dock inte ha stigit honom åt huvudet. Tvärtom är han ödmjuk, lättsam och genuint intresserad av människorna han har omkring sig.

– Vi har bolagschefer inom koncernen som fungerar bra. Jag är mån om att se att ledarstilen är bra gentemot min personal, annars tar man sig inte framåt, menar VDn. Delar av ledningen är i dag delägare men familjen har mandatet i bolagen.

Seniorpool

Nyaste rekryteringen inom företaget riktar sig mot samhällets seniorer. Projektet kallar Lars-Göran lite skämtsamt för Ettestupan.

– Det är med inspiration från USA där man är bra på seniorkompetens. Många av dagens pensionärer sitter på erfarenhet och kunskap som vi eftersträvar. Därför har vi byggt upp en personalpool med personer som tidigare har arbetat inom byggbranschen. Vi har rullande cirka 80 personer i denna organisation. Det handlar om teknik, mentorskap eller vägvisning, berättar han.

Dagen går mot sitt slut. Kontoret töms på folk. Lars-Göran ska hinna med en sväng till optikern innan det bär av mot Grönland där resesällskapet redan väntar.

- Jag är kroniskt ointresserad av att agera chef men jag är bra på att få med mig folket

Fakta Lars-Göran Torpheimer

Ålder: 56 år

Familj: Frun Yvonne, två döttrar och hunden Tyra

Utbildning: VVS-ingenjör och reservofficersutbildning

Gör: Driver Torpheimergruppen

Fritid: "Jag är proffs på att frysa - gillar äventyr på de kalla breddgraderna. Har en husbil som vi brukar ta till Norrland. Gillar att paddla kajak"

Otippat: "Är riktigt bra på musikquiz"