• Stora, vackra sädesfält omger hus och människor. Foto: Tommy Pettersson

Entreprenörerna mitt på ute slätta

Gör barngröt av nakenhavre

Den 13 juni startade kompisarna Therese Persson och Karolina Kastensson sin verksamhet som tillverkar och säljer ekologisk barngröt. Då var det öppet hus och mingel för grannar och släktingar.
Gården i Skäfstorp ägs av Karolinas föräldrar och den ligger omgiven av böljande sädesfält en bit från Vikingstad. Företagets produktion sker endast ett par hundra meter från nakenhavrefältet där Karolina Kastenssons far odlar nakenhavren.

Snacka om närproducerat

Den ekologiskt producerade barngröten är gjord av nakenhavre som växer på fältet bredvid Karolinas föräldrars gård ett stenkast från där man tillverkar gröten.

– Vi har börjat med det här främst för att våra egna barn ska få äta ekologiskt odlad mat och gröten från nakenhavre har ett högt protein- och fettvärde vilket är bra för barnen. Gröten är framför allt till för barn från sex månader och uppåt ett och halvt år. Sedan kom vänner och bekanta och ville ha vår produkt så därför fick vi starta, säger Karolina Kastensson.

Bisyssla som inspirerar

Företaget ”Litens gröt för barn” producerar ekologisk barngröt utan onödiga tillsatser och den levereras direkt hem till beställaren nymalen i pulverform och ska vara väldigt enkel att tillaga.

De båda väninnorna har företaget som en bisyssla idag. Therese Persson jobbar till vardags som HR-konsult vid polisen och har tidigare jobbat på restaurang som kock. Karolina är förskollärare till professionen och har även jobbat på en förskola som lagade vegetarisk och biodynamisk odlad mat. 

Med vanliga jobb och erfarenheten av ekologisk mat och restaurangbranschen står de trygga i sitt nya företag.

– För oss är det väldigt viktigt att när vi får en beställning kunna leverera direkt för att inte gå miste om näringsvärden, säger Therese Persson som främst ska jobba med distribution och fakturering. Karolina som bor på gården kommer att jobba mest med produktion.

Lokalproducerat och i en liten mindre skala med smaksättning från svenska frukter är företagets filosofi. Gröt finns att att köpa i produktionslokalen efter överenskommelse om tid annars beställa via webben. Det går också att prenumerera på grötprodukten.