• Jonna Castell är regionchef för Ung Företagsamhet. Foto: Max Elofsson

Entreprenörskap för unga

Årligen deltar tusentals ungdomar i UF - ung företagsamhet. I Östergötland startade 185 företag i olika genrer.

På Näringslivets hus i Linköping jobbar Jonna Castell som tillförordnad regionchef gällande Ung Företagsamhet i Östergötland. Hon har ett övergripande verksamhetsansvar och arbetar tillsammans med sina kollegor för att fler ungdomar ska ges möjligheten att driva UF-företag i regionen.

Ökande antal

I år är det 1 155 gymnasieungdomar som driver UF-företag i Östergötland och över 26 000 elever sett till hela landet.

– Det känns jättekul att vår verksamhet går framåt! Mässan är helt klart en av årets höjdpunkter, säger Jonna Castell.

På UF-mässan som hölls i Stadium Arena i Norrköping tisdagen den 8 mars ställde 185 UF-företag ut med sina varor och tjänster. Det är en ökning med drygt 20 fler företag än vad som deltog förra året.

Samarbete och ansvar

På mässdagen utsågs fyra företag till den slutgiltiga finalen, och vinnaren får, utöver äran, representera Östergötland i SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan i Älvsjö den 16-17 maj.

– Jag tycker det är fantastiskt att följa ungdomarna som får med sig förståelse och kunskaper om att starta, driva och avveckla sitt eget företag. De lär sig mer om hur företagande fungerar helt enkelt. De får under utbildningens gång träning i att bland annat samarbeta, ta ansvar och det blir en del problemlösning också vilket är väldigt lärorikt, säger Jonna Castell.