• Erduan Berisha övar slag med tränaren Örjan Holmström inför ungdoms-SM i slutet på december. Både Erduan och tränaren tror på guld för KFUM Linköping-boxaren. Foto: Leif Larsson
  • Boxningen i Linköping kan vara på väg åt rätt håll igen efter en "downperiod". Här är några av boxarna i elittruppen på 10-15 boxare hos KFUM Linköping. Foto: Leif Larsson

Erduan ger boxningen framtidshopp

Boxningen i Linköping hade en storhetstid mellan 1998 och 2013. Kanske kan den vara på väg tillbaka så sakteliga. Ett guld i ungdoms-SM som avgörs i Kumla i slutet på december kan bli startskott.

– Just nu känns det som att jag har bra chans att ta hem guldet, fastslår Erduan Berisha, 16-årig talang som är den enda i KFUM Linköping som boxas i detta SM.

– Jag tror Erduan kan vinna, han har tillhört de bästa diplomboxarna i flera år, inskjuter Örjan Holmström, klubbens huvudtränare.

Klubbens historia

Örjan har varit med i föreningen sedan 1961 och började då boxas i samma lokaler i sporthallen som man nyttjar nu. Då var klubben IFK Linköping men den 1 oktober 2015 gick man över till KFUM Linköping. Örjan drar lite historia:

– Under 15 år, 1998-2013, hade vi fantastiskt många bra boxare, både killar och tjejer. Under mina 45 år som tränare har jag stått i ringhörnan när våra boxare tagit 44 SM-guld, ungdomar, juniorer och seniorer. Senaste Linköpings-guldet kom 2013, men nu kan det vara dags igen.

Redo för utmaningen

Erduan Berisha har boxats i fem till sex år och är redo för SM-utmaningen i 56-kilosklassen.

– Jag hoppas kunna prestera bra. Det gäller att jag mår bra, orkar och att boxningen fungerar. Jag har ställt in mig på att vinna, man måste tro på sig själv, påpekar Erduan som har en både ödmjuk och självförtroendestark framtoning.

Han tränar sex gånger i veckan, har stadigt förkovrat sig och redan visat att han tillhör Sverigetoppen. Ett bevis är den meriterande vinsten år 2014 i "King of the Ring", Sveriges största cup.

– Min bästa insats hittills, konstaterar Erduan.

Om han blickar lite längre fram i boxningskarriären så är det landslag och proffsliv som hägrar.

– I framtiden vill jag försörja mig som proffs och ska ge allt för att lyckas. Nu vill jag komma in i ungdomslandslaget för då får man boxas utomlands och chansen att bli upptäckt, förklarar boxningstalangen.

Vad är då det bästa med din sport?

– När man kommer in i boxningen så förstår man att det inte bara är fajt, det handlar också om respekt och disciplin. Det är också kul med matcher och det är en skön känsla att vinna. Men man lär sig också av att förlora, att man måste kämpa då det alltid är bra motstånd.

Bra idrott på många sätt

KFUM Linköpings boxning har omkring 50 medlemmar och elittruppen består av 10 till 15 utövare. Örjan Holmström poängterar att sporten är bra ur flera synvinklar.

– Hela kroppen tränas och man får självförtroende och självkänsla av att boxas. Ibland träffar jag personer på stan som tränat hos mig som ung. Som till exempel nyligen när en kvinna kom fram och tackade för den träning hon haft på 1970-talet. En bra fostran, sa hon. Det blir man glad av att höra, tycker tränaren.

Vad krävs då för att bli en bra boxare? Örjan har svaret.

– Starkt psyke är A och O. Utan det rätta psyket blir man inte en bra boxare. Sedan krävs bra fysik, man ska vara stark men även smart och snabb. Boxning är lite som schack, man ska förekomma motståndaren men måste agera och tänka snabbare än schackspelaren.