• Johanna Gardström, Lovisa Andersson, Joakim Ericsson och Max Pettersson jobbar tillsammans i estettreornas musikal Into the woods. Foto: Fanny Miles
  • Vecka 14 sätter treorna på musikestetiska programmet upp sagomusikalen Into the woods. Foto: Fanny Miles

Esteter gör sagomusikal

Tre år som estet firas av med en storslagen musikal. Folkungaskolans musikesteter presenterar den relativt okända musikalen Into the woods som har premiär den 8 april på Sagateatern. Sedan urminnes tider, eller i varje fall ett decennium eller två, har musikesteterna avslutat sina gymnasieår med ett musikalprojekt.

Årets treor funderade ett varv på ifall det där musikalprojektet kunde falla ut i något annat än just en musikal. Men – traditionen var för svår att släppa så det hela landade i en musikal ändå.

– Into the woods bygger på bröderna Grimms sagor. Man får följa Rödluvan, Rapunzel, Jack och bönstjälken och Askungen. Huvudpersonerna är en bagare och hans fru som för berättelsen framåt, berättar Max Pettersson som sköter ljustekniken.

Broadway´musikal

Musikalen, som först sattes upp på Broadway 1987, är skriven av Stephen Sondheim och James Lapine och har spelats på bland annat Malmö musikteater och på Värmlandsoperan. Här möter publiken barnlösa bagaren och hans fru men också flertalet bekanta sagofigurer och karaktärer. Namnet på musikalen kommer av att allt kan hända i skogen.

Humor och svart allvar

Det är en dramatisk sagoberättelse med både humor och allvar menar eleverna på musikestetiska programmet.

– Egentligen är det två musikaler i en. Första akten slutar lyckligt men i andra akten vänds allt upp och ner. Man får omvärdera vad som gör en lycklig, förkIarar Lovisa Andersson som spelar häxan.

Bytt instrument

I musikesteternas uppsättning är ramberättelsen den samma som originalet men texten är översatt från engelska till svenska. Likaså har orkestern fått skifta om lite i musikarrangemanget så att det ska passa de instrument som klassen behärskar.

– Den största kompromissen har vi fått göra gällande rekvisitan. Vår budget är inte den samma som Broadways. Vi har byggt scenografin själva, berättar Max Pettersson.

Svetsats samman

Eleverna har lagt ner mycket jobb på musikalen. Tränat under skoltid, efter skoltid och på loven.

– Det är klart att vi har bråkat en del och tyckt olika om saker och ting men i slutet av dagen skrattar vi ändå tillsammans. Det här projektet har fört oss närmare varandra som klass, säger Lovisa Andersson. Hennes klasskamrater Lovisa Gardström, kapellmästare, och Joakim Ericsson, bagare, nickar instämmande.

– Det är roligt att sammanföra allas olika förväntningar och erfarenheter. Ser jag till musikdelen så kommer orkestern från flera olika genrekulturer. Vi har fått jobba ihop oss för att ena våra världar, säger hon innan Max Pettersson inflikar:

–Det är som om att hela klassen har ett barn tillsammans och att det är musikalen. Into the woods spelas tre gånger på Sagateatern den 8 och den 9 april.