• Arash Sharafadin, Birgitta Ohlsson och Samad Tiemori var deltagare på samverkansmötet i Skäggetorp. Foto: Tommy Pettersson

Ett år kvar till EU-valet

EU-ministern Birgitta Ohlsson besökte nyligen Skäggetorp med anledning av att hon var inbjuden av lokalpolitikern Samad Tiemori och den nätverksgrupp han tillhör.

Folkpartisten Samad bokade in sin partikollega redan förra året och nu var det dags för Birgitta Ohlsson att komma tillbaka till sin hemstad igen.

Pratade om oroligheterna

I samma veva som mötet med Skäggetorps samverkansråd förekom det en del anlagda bränder i flera stadsdelar i Linköping. Det var därför självklart att Ohlsson fick ge sin syn på de oroligheter som pågått i Husby och i Linköping och temat för nätverksträffen var ungdomars delaktighet och inflytande.

– Att få ett jobb och en bra skolgång är några av nyckelfaktorerna för att ungdomar i så kallade problemområden ska kunna vara i en bra livsmiljö, sa hon på mötet där också den senare så tragiskt bortgångne ungdomssamordnaren Arash Sharafadin talade om sitt arbete med att vända ungdomar från kriminalitet.

Bott i Skäggetorp

Birgitta Ohlsson har själv vuxit upp i Skäggetorp men flyttade så småningom med sin familj till Tokarp för att sedan dra vidare till huvudstaden. Nu är hela Europa hennes hemvist.

– Det är ett år kvar till EU-valet och vi har den tuffaste ekonomiska situationen i Europa sedan 1930 – talet. Sverige, Tyskland och en del andra länder har klarat sig bra men många andra länder har det jättetufft. Intresset för val till Europaparlamentet är väldigt svagt och det måste vi ändra på, säger Birgitta Ohlsson och fortsätter:

– I riksdagsvalet röstar 85 procent medan i EU-valet förra gången var det bara 45 procent. Det är inte bra. Nu ska vi ut på information i skolvalen och komma ut brett med att debattera Europapolitiken. I skuggan av den ekonomiska krisen så har vi också en ideologisk värderingskris vilket släpper fram populistiska och främlingsfientliga partier. Den diskussionen måste vi ta med dessa krafter.