• Totalt blev det 24 års i herrens tjänst men präst är man tills man dör: Foto: Sebastian Sjö

Ett brokigt arbetsliv är slut

Prästen Britt Bäckvall Andersson går i pension

Hon är den varma prästen som tröstar samhällets olycksbarn och gärna rappar fram sin predikan. Britt Bäckvall Andersson har tjänat herren i 24 år men innan dess haft ett långt och brokigt arbetsliv.

Vi möts på Britts arbetsplats som är Berga kyrka, hon ska jobba kvar i alla fall ett litet tag till. Men präst är man dock så länge man lever, det är hon noga med att poängtera. Hennes yrkesliv har varit långt och skiftande.

Kommer från Jämtland

– Jag är ursprungligen från Jämtland men jag flyttade till Stockholm när jag var 16 år och började jobba på Televerket. Då hade jag kanske på sin höjd varit i Östersund på tandläkarbesök. Nu för tiden skulle jag nog inte rekommendera en ung tjej att flytta till en storstad men det här var 1965 och det såg annorlunda ut på den tiden. Sedan jobbade jag på Tempo, som numera är NK, och på en hel dela andra ställen, ett tag jobbade jag på restaurang. Jag hade även kille kvar i Jämtland och jag flyttade lite fram och tillbaka under de åren.

Det skulle dröja fram till mitten på 1980-talet innan Gud talade till Britt och hon började studera till präst. Först jobbade hon 12 år med missbrukare och folk som hade någon form av psykisk sjukdom.

– Jag jobbade både på Sidsjön och på Frösökliniken under 12 år. Jag har även jobbat lite på Roxtuna men det var efter att Tomas Tranströmer var chef där, svarar hon på min nyfikna fråga om Nobelpristagaren var hennes chef där.

Läraren blev präst

Hon började läsa religion och andra ämnen med intentionen att bli SO – lärare men ödet och en lärare ville annorlunda.

– Han sa till mig att jag inte skulle bli lärare och inte mera. Självklart grubblade jag på om jag var så dålig som lärare. En dag fick jag dock ett kort där det stod att jag skulle bli präst. Jaha, tänkte jag, visst hade jag en tro men att bli präst det vet jag inte. Jag bad en bön och tog sedan en bibel och slog upp den på måfå och där stod det att ”du ska vara präst intill livets slut”. Detta hände tre gånger och det var Gud som kallade mig. Sedan började jag läsa och det var ganska tufft. Jag hade ju två små barn och jag är ju skild så det var till att jobba på lov för att få ihop det. Jag prästvigdes av Martin Lönnebo den 10 juni 1990 och har nu jobbat i 24 år som präst. Jag har ägnat en del tid åt att vara fängelsepräst på, bland annat Skänningeanstalten och Kumla. Jag har suttit med dömda mördare många gånger och pratat om tro och teologiska frågor. Jag tror verkligen att alla kan få förlåtelse av Gud vad de än gjort. Jag har heller aldrig träffat någon som varit genuint ond även om det hänt vid ytterst få tillfällen att jag känt direkt obehag och inte velat träffa personen i fråga.

Har igen hobby men gillar rapmusik

Som pensionär kommer hon att försöka jobba lite och hon tycker mycket om att predika men skulle vilja jobba lite med retreater och går just och lär sig om detta.

– Annars har jag inte direkt någon hobby eller så. Jag är ganska lat och skulle behöva träna lite. Jag gillar dock musik väldigt mycket. Blues och rap är min grej. Båda musikstilarna kommer underifrån och det gillar jag. Sedan ska jag nog umgås lite med mina barnbarn också, avslutar Britt Bäckvall Andersson med sitt allra varmaste leende som känns ända ner i tårna.

 

FAKTA Britt Bäckvall Andersson

Ålder: Fyllde nyligen 65

Familj: Utflugen son och dotter. Barnbarn

Bor: I Linghem

Intressen: Musik