• Det blir allt vanligare att man beställer sin begravning på nätet. Foto: Jerry Prütz

Ett digitalt farväl

Att begravningsbyråer etablerar sig på internet blir allt vanligare. Farväl.se är en av de senast etablerade och de vill ge sina kunder möjlighet att hemma och i lugn och ro kunna plocka ihop ett värdigt avsked.

Att handla på nätet är numera något man inte höjer på ögonen inför. Vi köper böcker, byxor och annat av livets nödtorft på nätet. Så varför inte en begravning?

- Jag handlar själv en hel del på nätet, säger Peter Trygg, regionchef på Fonus Öst, och fortsätter:

Fanns behov

- Vi såg ett behov samt att det fanns ett flertal byråer som startat upp på nätet och vi kände att vi ville vara med där också. Än är det absolut vanligaste att man kommer in till oss och får hjälp med allt praktiskt som en begravning innebär. Men det finns de som vill sitta hemma och beställa kista, blommor och allt sådant i lugn och ro. En begravning innebär väldigt många beslut vilket inte alla är så bekanta med här ges man en möjlighet att tillsammans med de som är inblandande i begravningen att på ett lugnt sätt prata om hur man vill ha det. Sedan om man märker att man inte riktigt mäktar med det eller på annat sätt känner att man inte riktigt reder ut det hela så kan man komma till oss på Fonus så tar vi det därifrån, förklarar Peter Trygg vidare. Ytterligare en faktor till att nätet blivit vanligare för den här typer av tjänster är att många familjer numera är utspridda över, inte hela Sverige utan hela världen.

Framtidens byrå

Det finns kunder som vill genomföra hela beställningen på nätet, berättar Jan-Peter Brinkby, ansvarig kundrådgivare på Farväl.se.

- Sedan föredrar några att ringa, eller kanske till och med boka in ett möte, vilket vi också har som alternativ. Det viktiga är att vi skapar en enkel och smidig tjänst för de som har behov av den hjälpen. Farväl.se är lite av framtidens begravningsbyrå för alla generationer. Det märker vi redan i och med de nöjda kunder som har hört av sig efter att begravningen har genomförts.

Östergötland

Farväl.se verkar huvudsakligen i Östergötland, den region som man känner till och där man har ett brett nätverk. Kvalitet, värdighet och kompetens är viktiga ledord för begravningsbyråns medarbetare, som har lång erfarenhet från branschen. Ytterligare en trygghet är att Farväl.se är ett dotterbolag till en av de mest etablerade aktörerna i branschen, Fonus Öst.