• Åtvidabergs turist- och kulturchef Anna-Lena Grusell är en av drivkrafterna bakom pop-up dygnet i Åtvidaberg. Foto: Fanny Miles
  • Inne i Facettens numer tomma lokaler kommer pop-up dygnet att ta plats. Foto: Fanny Miles
  • Tom yta idag, spännande skatehall den 25 och 26 oktober. Foto: Fanny Miles

Ett dygn med kultur

Den 25 och 26 oktober blir det liv i luckan för Åtvidaberg. Kulturområdet vid Åssakvarteren och Facetten öppnar upp för ett pop-up dygn fullt med aktiviteter. Bakom programmet står projektgruppen från ”Åtvidaberg satsar” med bland annat turist- och fritidschefen Anna-Lena Grusell i spetsen tillsammans med Malin Forsling Parborg och Jeanette Andersson.

Pop-up dygnet innehåller musik, föreläsningar, konstutställningar och en spännande skatehall, för att nämna lite.

–Vi i projektgruppen brukar träffas varannan månad för att spåna idéer för att det ska hända mer i Åtvidaberg. En idé var då olika så kallade pop-up aktiviteter. Vi har haft en pop-up loppis och en pop-up marknad så nu tänkte vi att ett pop-up dygn kunde passa, berättar Anna-Lena Grusell.

Orkestermarsch som inledning

LiThe blås inleder dygnet med en parad genom brukskvarteren och de rymliga fabrikslokalerna i Facetten kommer att fyllas med en mängd aktiviteter.

–Åtvidaberg är en bruksort med ett rikt kulturliv. Det känns naturligt att ha ett dygn fullt av kultur här i bygden, säger Anna-Lena Grusell.

Hårdrock och burlesque

Artister och band såsom hårdrocksbandet Avatarium, syntarna från Systemet och duon Dead Soul med sin industriella undergångsblues kommer att spela på den provisoriska scenen i en av de stora salarna. Workshops där man bland annat får se hur en silversmed arbetar, en fotoutställning om Eddie Meduza och en om ensamkommande flyktingbarn, en designtävling för att designa en betongsugga och världsmusik från Mbira. För att spetsa till programmet ytterligare visas även en burlesqueshow.

En rik kulturort

Vart än man vänder blicken finns det något att ta del av.

–Syftet med dygnet är att bredda kulturlivet här i trakten. Vi vill också visa på kreativiteten som finns på oväntade ställen. Jag ville väldigt gärna engagera gymnasieskolorna till exempel. Byggprogrammet kommer att delta genom att bygga en friggebod utifrån en ritning som väljs ut från en designtävling som anordnas. Några gymnasieelever anordnar även ett LAN och sedan har vi även en skatehall som byggs upp av ungdomar, berättar Anna-Lena Grusell. Kulturen finns överallt under pop-up dygnet och för att öka stämningen ytterligare avslutas lördagen med en midnattsopera inne på Facetten.

–Det kommer att bli spännande och oväntat, säger Anna-Lena Grusell hemlighetsfullt.