• Rappestadsbördiga Emil Berg har skrivit mycket av sin musik vid S:t Larsparken i Linköping. Foto: Dennis Petersson
  • Efter sommarens superhit vill han hitta tillbaka till sina rötter och fokusera på musik som ligger honom närmare hjärtat. Foto: Dennis Petersson

Ett genombrott med blandade känslor

Emil Berg är talangen som tog hela landet med storm genom en sommarhit som han inte var menad att göra. Succélåten, "Du swipa höger", har knappast undgått någons öron vid det här laget och har därför öppnat viktiga dörrar i musikbranschen för den Rappestadsbördiga 24-åringen. Trots det har årets blixtsnabba framgång inte bara varit en dans på rosor. "Vissa dagar var det skitkul, andra dagar sved det i mitt indiehjärta", säger hitmakaren.

Mycket här i livet händer av en ren tillfällighet, man är helt enkelt på rätt plats vid rätt tidpunkt, ibland kan till och med andra människor göra något som förändrar den inslagna kursen fullständigt. Redan i tidig ålder var Emil Berg med om en sådan sak, en händelse som skulle vara början på en musikkarriär.

– Jag växte upp på landet i Rappestad utanför Vikingstad, men av en slump hamnade jag på Folkungaskolan i Linköping redan i grundskolan. Det var mina lärare som tyckte att jag sjöng så bra och därför borde söka mig till musikklass istället, och så blev det.

Framgång utomlands

När sångfågeln började i femteklass lärde han känna klasskompisen Jonathan Lennerbrant. Tillsammans slog de ihop sina talanger och spelade coverlåtar av ikoner så som "System of a Down" och "Nirvana". Den rockinspirerade konstellationen kom att lägga grunden till framgångssagan "The Majority Says", som grundades år 2005 och blev ett välkänt band, framförallt utanför Sveriges gränser.   

– Våra absolut första spelningar hade vi på Skylten som var en stor del av min uppväxt, halva mitt hjärta fanns där kan man säga. Det var oftast här vi hängde med bandet, det blev en viktig mötespunkt och liksom startplatsen för min karriär, säger artisten.

Skivkontrakt

Bandet vann musiktävlingen Rockkarusellen år 2007, tre år senare bärgade de hem sitt första skivkontrakt hos Warner Music i Tyskland. Detta gjorde att bokningarna tog fart och med mängder av turnéer i både Europa och USA skapade de sig snabbt en gedigen grupp av fans, men i hemlandet var de fortfarande relativt okända.

– Det var en ganska häftig känsla, att man åkte härifrån och hade spelningar där folk verkligen kom för att se oss, och att de hade lyssnat på vår musik, det kändes väldigt mäktigt, säger Berg.

Men när det indiepopinfluerade bandet blev blåsta av deras svenska skivbolag började medlemmarna att lyfta blicken och fundera över framtiden.

– De ströp oss både kreativt och ekonomiskt, det fanns liksom inte någon glädje kvar. Vi tog oss ur kontraktet, men efter det började väl alla tänka på vad de själva ville, så det blev många diskussioner om hur vi skulle vara som band och hur vår musik skulle låta, säger Berg och fortsätter:

– Vi kunde inte hitta en gemensam vision, så därav slutade jag och kände att jag ville prova mina egna vingar istället.

"Den blev superstor"

Efter det svåra vägvalet har allt gått blixtsnabbt. Flyttlasset gick från Linköping till Stockholm och en större del av tiden spenderades till att skriva musik. Tillsammans med Linköpingsbördiga Markus Videsäter producerade han låtar till en mängd andra artister, och en dag fick de uppdraget att skapa en sommarhit, vilket de minst sagt gjorde, med råge.

– Låten var ju egentligen inte tänkt att jag skulle ha, utan en annan artist, men när sommaren började närma sig och den andra parten tackade nej tänkte jag att jag lika gärna kunde släppa den själv, säger Emil och fortsätter:

– Jag gjorde om den lite, ändrade texten så att den passade mig bättre, och så körde vi bara. Sedan blev den ju superstor, vilket jag kanske inte hade tänkt mig från början.

Ett svårt dilemma

Dunderhiten, "Du swipa höger", innebar att Emil Berg nådde den stora massan med sin musik för första gången. Han skrev flera låtar på modersmålet och gav sig ut på en turné medan mängder av dörrar öppnades inom den konkurrensfyllda musikbranschen. Trots det var framgången inte endast en dans på rosor, då han frångått den musikgenre han brinner för och har närmast hjärtat.

– Det var ett ganska svårt dilemma. Jag hade inte räknat med att det skulle bli som det blev, för det är många som kanske inte vet vad jag gjort innan och har bilden av att jag blivit scoutad av ett skivbolag som hade en färdig låt, men det var ju helt tvärtom, säger han och fortsätter:

– Vissa dagar var det skitkul, andra dagar sved det i mitt indiehjärta, att inte bli tagen på allvar. Jag har gjort den här låten med glimten i ögat, samtidigt som det för mig finns samhällskritik i texten, hur kortsiktigt vi ser på relationer och romantiserar oss själva på nätet, men de flesta trodde att det bara var en rolig låt om dejtingappen Tinder.

Tillbaka till rötterna

Nu vill genombrottet söka sig tillbaka till rötterna för att återigen börja skriva musik på engelska. Efter sommarhiten, som enligt honom själv var en parentes i karriären, har möjligheterna vuxit och nu ska han fokusera på musik som ligger honom närmare hjärtat. På frågan om han gillar den så betydelsefulla låten svarar han:

– Både ja och nej. Jag tycker om den som ett hantverk, den skrevs väldigt matematiskt och vi valde aktivt våra element, men sedan stämmer väl inte soundet överens med mitt personliga sound.

Den framtida planen är att återigen söka sig till utlandet, samtidigt som han fortsätter att leta efter det som känns hundraprocentigt rätt.

– Jag är lite sökande just nu, och det är väldigt kul. Jag gillar att vara öppen och välkomnande för allt som dyker upp, och det var ju exakt det jag var med "Du swipa höger". Nu har jag liksom lärt mig mycket av den låten, och mycket av mitt gamla band, så nu ska jag försöka länka samman de två resorna och bygga på en ny, avslutar 24-åringen.

Emil Berg

Ålder: 24

Bor: Tillsammans med fem vänner i en villa i Stockholm.

Fritidsintressen: Foto och dansen "Lindy Hop". 

"Vissa dagar sved det i mitt indiehjärta"