• Maria Petri på Marias hälsostuga vägleder till ett bättre välmående i kropp och själ. Foto: Julia Kimell
  • Maria Petri tar med hjälp av ayurveda reda på den optimala kosten för var och en. Örter påverkar olika personer på olika sätt. Foto: Julia Kimell
  • Maria Petri tar med hjälp av ayurveda reda på den optimala kosten för var och en. Örter påverkar olika personer på olika sätt. Foto: Julia Kimell
  • Maria konsulterar kunden för att veta hur de bäst ska gå vidare. Foto: Julia Kimell
  • Massage är ett utmärkt komplement till behandlingarna. Foto: Julia Kimell

Ett helhetsgrepp på välmåendet

Maria Petri vill inspirera till en unik och optimal hälsa baserad på personlighetstyp utgående från livsfilosofin och läkekonsten ayurveda - läran om livet. Det är en mångtusenårig tradition som syftar till att skapa insikt om oss själva och om varandra. – Förstår man sin personlighetstyp är det enklare att göra optimala val kring kost, livsstil och motion. Om vi lever i harmoni med naturen och vår personlighetstyp undviker vi besvär och olika sjukdomar. Kommer man i obalans vet man hur man ska balansera tillbaka, säger hon.

Hon driver sedan ett år tillbaka det egna företaget Marias hälsostuga som erbjuder hälsovägledning, yoga, behandlingar och kurser. Ayurveda passar både den som vill komma i balans igen från värk, stress eller oro för att återfå kraft och energi, och den som vill vidareutveckla sin personlighet genom att sätta upp mål, handlingsplaner eller bryta negativa vanor.

Respektera energier

Ayurveda utgår ifrån att universum är uppbyggt av de fem elementen rymd, luft, vatten, jord och eld. Olika kombinationer av dessa skapar tre energier som sätts samman till de tre personlighetstyperna, doshornana, som kallas vata, pitta och kapha.

– Man vinner mycket på att förstå vilken livsstil som passar en själv. Ofta är man en blandning mellan två eller tre doshor.

Maria har jobbat med ayurveda på heltid i ett år. Innan det utbildade hon sig till civilekonom men det drev henne mot ett håll som inte kändes rätt.

– Jag kände mig frustrerad och var aldrig tillfreds och lyssnade mer på andra än på mig själv. Ett högt tempo under en lång tid tillsammans med alltför höga prestationskrav gjorde att jag upplevde flera utmattningssymptom och gick in i väggen.

Resan tillbaka tog många år. Hon kom i kontakt med yogan men kroppen var i ett sådant stressat tillstånd att tog flera år innan hon faktiskt upplevde effekterna av den.

– Jag fick till slut en aha-upplevelse och förståelse kring att det finns olika energier och personlighetstyper och varför jag var så mottaglig för stress.

Våga vara sig själv

Hon läste till hälsovägledare på Ayurvedaskolan Human health i Luleå, och hade dessförinnan läst till bland annat massör, personlig tränare och kostrådgivare.

– Det känns bra att driva eget företag. Jag är lugn och glad och strävar ständigt att leva som jag lär. Det som saknas i mångas liv är kunskap om sig själv och att det är viktigt att acceptera att man är unik. Tänk om man kunde lära ut det redan i skolan, ingen skulle då längre mobba någon som var annorlunda.

Hon får mycket frågor om livsstil. Mycket kan hon läsa av genom att läsa av rörelsemönster redan när de äntrar mötesrummet.

– Under själva konsultationen tittar jag även på naglar, hud, tunga, ögon och gör en pulsdiagnostik för att känna av hur personen mår. Råden anpassas sedan individuellt och utifrån mål, önskan och drömmar. Ibland kan det vara skönt att låta kroppen göra jobbet. De ayurvediska behandlingarna hjälper till självläkning, och maten fungerar som medicin: örtor och kryddor kan fungera extra läkande för vissa obalanser.

Förstå kollegorna

Hr-kunskaperna från tidigare utbildning har hon säkert också nytta av.

– En arbetsplats mår bäst med alla tre personlighetstyper. En vata kommer med alla idéer, en pitta är driven och vill bestämma, och en kapka är lugn och analytisk.

Maria känner att hon är rätt person på rätt plats i rätt tid.

– Jag har sett fantastiska resultat. Små förändringar kan ändra inställningen totalt. Det gäller att hitta rutiner som passar för att behålla en god hälsa. Jag hjälper männniskor att hjälpa; då blir det mer hållbart och livslångt. De bästa svaren har personerna själva.