• Uppställning för den numer klassiska Tornbilden. Foto: Tommy Pettersson
  • Alla, nästan,  lyssnade andäktigt när konstnärerna redovisade sin egna projekt. Foto: Tommy Pettersson
  • Inte i den vanliga formen utan 20 gånger 20 millimeter och sedan klipper jag dem ännu mindre, berättar Ernst Billgren. Foto: Tommy Pettersson
  • Linköpingsbekante Carl Michael von Hausswolff pratar med Michael Cocozza om "upplägget". Foto: Tommy Pettersson
  • Konstnärerna passade på att göra en rundvandring på byggarbetsplats Övre Vasastaden. Foto: Tommy Pettersson

Ett konstlyft för Linköping

Nu tar omvandlingen av det gamla skamfilade industriområdet i Övre Vasastaden ett nytt stort kliv igen. Hus-och kvarters produktionen löper på planenligt. En kvartersbutik är på plats en del lägenheter är inflyttade och de kommande bostäderna är bland de mest attraktiva i Linköpings kommun. 

Redan idag är projektet ett unikum i och med att fem byggherrar samsas om marken och samarbetar för en helhet som ska förgylla det nya bostadsområdet.

Inget är omöjligt

Det nya kliv som nu tas är ett konstprojektet i Övre Vasastaden som redan är i full gång och det första konstverket står nu klart. Det är Jacob Dahlgrens geometriska målning som täcker tre våningsplan och smyckar loftgången i det som kallas kvarter C. Allt detta och mer därtill presenterades på en konsthappening  som ägde rum högt upp i Skyn i Stångåstadens torn

Stora delar av Sveriges konstelit samlades på 18 e våningen för att presentera sina idéer till konstverken som ska smycka Botryggs bebyggelse i Övre Vasastaden. Det är inte ett dugg förvånande att Botryggs ledare Michael Cocozza, ordförande i företaget styrelse, har lyckat med att få ihop ett så pass namnkunnigt gäng konstnärer men det har förmodligen inte hänt i Sverige förut att så många erkända konstnärer samlats under ett bostadsområdes tak samtidigt.

Fas ett

 I dag har Botrygg flera projekt där totalt 389 lägenheter är säljstartade i Övre Vasastaden och fler kommande projekt finns planerade. När etapp ett är avslutad ska drygt tusen lägenheter vara färdiga hos de fem byggherrarna och sedan kommer etapp två när man bestämt sig hur Ostlänken ska dras genom staden.

I samband med att den nya stadsdelen Övre Vasastaden växer fram kommer boende få sina trapphus och innergård designade av bland annat nämnda konstnärer. Hos flera av konstnärerna finns redan färdiga idéer medan andra fortfarande låter sig inspireras. Utsmyckningen kommer långt ifrån innehålla tavlor på väggarna, nej hela glaspartier ska färgsättas, akvarell blandas med skulpturer. Som exempel kan nämnas att i ett parti på i Vasagården kommer Peter Freudental jobba med marksten. Dock har han tagit uppgiften på största allvar och har lyckats sätta färgskala på stenarna som kommer läggas till grund för hans konstverk på gården. Ett spännande projekt som kommer bli Freudentals allra första i sten.

Nationella och Internationella kändisar

Konstprojektet i Övre Vasastaden blir Botryggs största genom tiderna och det är ändå ett företag som ser konsten som ett mervärde föralla och inte något enprocentsmål som måste uppfyllas. Ett annat exempel i projketet är Ernst Billgren som tidigare bland annat designat sångfågeln, vilket är första pris i melodifestivalen. I Övre Vasastaden kommer Billgren jobba med mosaik.

– Inte i den vanliga formen utan 20 gånger 20 millimeter och sedan klipper jag dem ännu mindre.  Här kommer man gå förbi flera gånger om dagen, jag vill att man ska se något nytt varje gång, säger Billgren och visar upp en skiss som är full av fantasier för åskådarna. Ett konstverk med många budskap som till slut ska sträcka sig över en hel vägg.

Hur är detta möjligt

Andra deltagande konstnärer vars konstverk kommer på plats inom de närmaste två åren är Maria Miesenberger, Thomas Edetun, Bertil Almlöf, Karin Broos, Sara Vide Ericson, Viktor Kopp, Cecilia Edefalk, Astrid Sylwan, Maria Nordin, Carl Michael von Hausswolff och Leif Elggren. Listan av konstnärer ställer frågan hur har karln lyckats med detta?

– Det var inte så svårt, jag frågade bara, säger Michael Cocozza som dock arbetat med sina kontakter i två år.