• Lillevi Hultman in action skulle man väl kunna säga. Foto: Per Åke Skoglund

Ett konstnärsporträtt får premiär

Lillevi Hultman, textilkonstnären som hoppade över skaklarna, är titeln på den dokumentär som har premiär den 22 april på Linköpings filmsalonger. Duon bakom filmen Sten Swartling och Per Åke Skoglund har arbetat i drygt ett år med filmen om och med Lillevi Hultman.

Själva idén men att skapa en film om Lillevi Hultman kom när Sten Swartling och Per Åke Skoglund hade en dialog med konstchefen på Passagen, Lars-Ove Östensson, var nytillträdd på sin post, och ville att man skulle göra kortdokumentärer om de konstnärer som ställde ut på Passagen. I första hand gällde detta de konstnärer som finns i länet. När sedan Lillevi Hultman blev aktuell för en stor retroperspektiv utställning på Passagen hösten 2016 så tog arbetet vid med att på ett eller annat sätt spegla hennes konstnärsliv genom de 50 år hon varit aktiv.

Från fyra år

– I filmen har vi med teckningar från då har var fyra år och framåt. Hennes mamma hade gott på Konstfack och det var väl mer eller mindre uttalat att det skulle Lillevi också göra, berättar Sten Swartling då vi talas vid om filmen, Lillevi Hultman och konsten i länet och världen.

50 år i konstens tjänst

– Det var Lillevi själv som kom upp med titeln på filmen och det var nog även lite typiskt för henne som beskrivs som en textilkonstnär men som hoppat utanför skaklarna. Vad hon menar med det får man se i filmen. Men det är ett imponerade livsverk det måste jag säga, fortsätter Sten Swartling som nu börjat tänka på nästa film. Vi har ju så många bra konstnärer i länet, Bertil Almlöf, Stina Opitz, som finns med filmen om Lillevi Hultman. De båda har haft mycket med varandra att göra genom åren, Björn Svensk, ja konstklimatet i Östergötland är gott, menar Sten Swartling som är noga med att understryka att han på intet sätt är någon expert på konst.

 

Lillevi Hultman i korthet:

Född i Sollentuna 1943, bosatt i Linköping sedan 1974, ALKA-konstnär.

Utbildning: Konstfackskolan Textil, Stockholm 1961-1966.

Medlem i Textilgruppen: 1973-1992. Förutom med textila material arbetar hon också med trä, vass och diverse återbruksmaterial.