• Lag nummer 14, som bestod av Lucas Johansson, Hilda Rosenqvist, Oliver Glänneskog & Sofia Edlund Renbjörk, avgick med segern och det vinnande bidraget kallades för ”Det gröna paketet”. Foto: Lana Brunell.

Ett litet grönt paket

Under 21 timmar ska 20 grupper prestera en lösning på ett problem som Tekniska Verken vill ha en lösning på. När så juryn sagt sitt så avgick lag nummer 14 med segern.
Innovation Camp pågick under dagarna två, nämligen torsdagen den 5 november och fredagen den 6:e i samma månad. Platsen för slaget var Hörsalen hos Tekniska Verken. Själva tävlingen pågick under hela 21 timmar och det såg ut som om de allra flesta varit aktiva under samtliga timmar. Detta inkluderade även projektledaren Lovisa Staberg.

Matlådor och extas


– Ja, jag har varit här hela tiden, säger hon då vi ses precis då man från scenen presenterat finalbidragen under nästan extatiska former. Det hejas och applåderas efter varje bidrag. Bland annat kom grupp två upp med ett förslag om organiska matlådor som åtminstone en gammal journalist som undertecknad fann väldigt innovativt och genomtänkt.

Påhittiga ungdomar


– I år tycker jag att ungdomarna har varit extra påhittiga, säger Lovisa Staberg och ler hemlighetsfullt när jag frågar om någon särskild grupp varit speciellt bra. Ännu är det inte dags att presentera årets vinnande bidrag.

Fyra olika faser


Innovation Camp består av 4 olika faser. Under idéfasen var medarbetare från Tekniska Verken behjälpliga och bidrog med sin expertis och agerade bollplank till grupperna. Deltagarna fick chansen att bland annat stärka sin kreativitet, samarbetsförmåga och problemlösningsförmåga. Tekniska verken Innovation Camp är ett exempel på hur samverkan mellan skola och näringsliv kan fungera. När krutröken sedan lagt sig så avgick grupp nummer 14 med segern. Deras affärsidé valde man att kalla ”Det gröna paketet” och detta paket erbjuder dig en bra tjänst inom el, vatten och värme och en guide för att leva mer ekonomiskt och miljövänligt. Juryns motiveringen löd: nbsp;” En väl genomarbetad helhet där en affärsmodell tas från en bransch till en annan”.

Spännande


– Den här tävlingen är otroligt spännande, inte bara för ungdomarna som medverkar utan också för oss på Tekniska verken. Vi ser Innovation Camp som en av alla pusselbitar som kan hjälpa till att nå vår vision att bli världens mest resurseffektiva region. Ungdomarnas tankar, idéer och lösningar på det, säger Jonna Castell, regionchef på Ung Företagsamhet i Östergötland som är en av arrangörerna. Tekniska verken Innovation Camp är ett samverkansprojekt mellan skola och näringsliv. Arrangörer är Ung Företagsamhet i Östergötland i samarbete med Tekniska verken.