• Fika och samtal i full gång. Foto: Stefan Hedström
  • Ylva Carlshamre gillar upplägget. Foto: Stefan Hedström

Ett möte på lika villkor

Sedan augusti 2013 har tjejer från Katedralskolan och flyktingar som läser till gymnasiekompetens träffat varandra varannan onsdag. Samtalsämnena är allt från fotboll till hur man knyter en slöja.

– Det började med att museipedagog Ellika Kyndel och konstkonsulent Lena Wiklund från Östergötlands museum såg en utställning där ensamkommande flyktingar gjorde konst för att kommunicera utan att använda ord, berättar Ylva Carlshamre, elev på Katedralskolan.

Sedan tog det fart ordentligt. Bland annat frågande Kyndel och Wiklund Katedral-eleven Carlshamre om hon ville vara med och hålla sammankomster med svenskar och flyktingar, vilket hon självklart ville. Detta var i februari 2013, tjejgruppen kom till i augusti.

– Det är viktigt att veta att vi inte är någon organisation eller liknande, vi vill bara träffas och samtala.

Kravlös integration

I gruppen finns det inga tabun för vad kan säga och inte, vilket kan vara lättare när det är en ren tjejgrupp.

– Det kan nog vara kulturellt att man kanske inte vill tala öppet om allt när det är blandade tjej- och killgrupper. Men, vi pratar om allt, från killar till ämnet nu senast, då fick vi lära oss hur man knyter en slöja, säger Carlshamre och fortsätter, detta är riktig integration, när man träffas på lika villkor.

Utvisning

När man är med i sådana sammanhang händer ibland det värsta.

– För ett tag sedan blev två sextonåriga tjejer som varit med i gruppen utvisade, de har varit flyktingar sedan de var tolv. Vi fick inte höra något, utan det tog en månad innan vi fick veta vad som hänt. Det blir verkligt på ett helt annat sätt när man umgåtts och talat med dem, det är svårt att skaka av sig, avslutar Ylva Carlshamre.