• Susanne Hammarquist och Monika Karlsson i presenthörnan i sitt Café Nyfiket. Foto: Lars-Göran Bexell

Ett Nyfiket café i Falerum

För tre år sedan lades livsmedelsaffären ner i Falerum. Då kom tre tjejer på en strålande idé, vi öppnar ett café och en handelsbod och så blev det. – Jag och Helene Diner Karlsson hade Barn och presenthuset här i Falerum. När jag fick reda på att butiken skulle stängas så gick allting väldigt fort. Jag ringde till Monika Karlsson och frågade om inte hon, jag och Helene skull köpa lokalerna och flytta in där istället, säger Susanne Hammarquist.

Och så blev det. Den 11 juni 2013 slog de tre tjejerna upp portarna. Nyligen firade de tre-års jubileum med bland annat 33 kronorspriser för våffla eller wienerbröd med kaffe.

Nu är det inte bara presenter som gäller, nej de har fullt livsmedelssortiment och lättare luncher.

– Vi bakar allt själva och räkmackan och pajerna är våra specialiteter, säger Susanne Hammarquist.

Trion har närproducerat som ett ledande tema i sina bakverk och varor.

– Det är bland annat mjöl från Herrsäter, korv från Wadstens i Loftahammar och honung från Gistad, säger Susanne Hammarquist.

Det stora dragplåstret i Falerum är Klädhuset och det får även Café Nyfiket nytta av.

– Ja, det är många som kommer hit och fikar och äter när de besöker Klädhuset, säger Susanne Hammarquist.

Kaféet besök av tusentals personer varje år.

– Vi har flest besökare under sommaren, men det är full fart även under resten av året, säger Susanne Hammarquist.

Framöver blir det både grill- och tapasafton och underhållning med trubadurer.

Hur kom namnet Café Nyfiket till?

– Jag satt och funderade och rätt vad det var så dök Café Nyfiket upp i huvudet och då tänkte jag, det namnet tar vi, säger Susanne Hammarquist.