• Gemenskap och glädje. Här är hela gänget som deltog vid KFUM Linköping och BK Tinnis torsdagsträning för tjejer. Foto: Dennis Petersson
  • Párvati Má Holmström spelar till vardags i Ekängens IF. Hon ser futsalträningarna i Bergahallen som ett bra tillfälle att öva lite extra. Foto: Dennis Petersson
  • Ella Karlsson från BK Tinnis är en av ledarna. "Viktigast för oss är att alla får vara med på sina villkor", säger hon. Foto: Dennis Petersson
  • Futsalträningen blandas med bus och lek. "Det här är ingen vanlig träning, det här är något helt annat", förklarar ledarna Sahar Khalili och Ella Karlsson. Foto: Dennis Petersson
  • Reglerna är viktiga och måste alltid följas. Foto: Dennis Petersson
  • Det blir mycket spel i lag, match är ju roligt. Foto: Dennis Petersson

Ett samarbete att vara stolta över

"Man gör det svårare än vad det är"

Tiden är 16.00, varje torsdag, och platsen är Bergahallen. På agendan står futsal för tjejer, och alla är välkomna. Den efterföljande timmen består av skratt, glädje och gemenskap, och en hel del bollövningar. – Det här är ingen vanlig träning, det här är något helt annat, förklarar de engagerade ledarna.

Det var på allaktivitetsparken i Linköpingsstadsdelen Berga som de först träffade varandra, föreningarna KFUM och BK Tinnis. Med gemensamma mål och visioner slog de samman sina initiativ under den föregående sommaren, påbörjade ett samarbete och lyckades att tillsammans fånga upp den målgrupp som ofta hamnar mellan stolarna i sport- och idrottssammanhang, nämligen nyanlända tjejer. 

Fler samarbeten

– Vi hade fått bidrag från ÖFF för att arrangera sommarverksamhet vid vår hemmaplan Skarpan, men där var det svårt att nå ut till målgruppen. Därför sökte jag mig ner till aktivitetsparken på Knektgatan för att lira spontanfotboll och det var där jag träffade KFUM. Jag märkte snabbt att de hade nått ut till de tjejer som vi inte hade nått ut till, så det här samarbetet är, och har varit, oerhört värdefullt för oss, berättar Ella Karlsson från BK Tinnis. 

– Det här är ett samarbete som vi gärna vill framhäva, föreningar gör det svårare än vad det är ibland. Det här är ett typiskt exempel på två aktörer som vill göra något bra, försöker hitta gemensamma områden och inte krånglar till saker och ting, och i det här fallet har det gått fantastiskt bra hittills, fyller KFUM:s verksamhetsutvecklare Sahar Khalili i.

Slussa vidare

Med varsin idrott, futsal och fotboll, fortsatte samarbetet under hösten. Genom en gemensamma futsalträning, endast för tjejer, skulle dörrarna till fotbollen öppnas och vägen till föreningslivet bli allt enklare för deltagarna. Föreningarna gjorde slag i saken och genomförde initiativet, något de absolut inte ångrar.

– Det ger så oerhört mycket energi att vara ledare för de här tjejerna, även om det är lite kaos ibland. Det är så kul att det genomförs på så olika nivåer, vi har sexåringar som aldrig har spelat fotboll förut och så har vi tjejer som redan spelar i bättre lag. Viktigast för oss är att alla får vara med på sina villkor, säger Ella. 

En möjlighet för alla

När vår tidning besöker en av torsdagsträningarna har elva tjejer snörat på sig skorna, och den efterföljande timmen består av allt från konstruktiva skottövningar till lek och bus. Párvati Má Holmström från Ekängens IF har varit en konstant deltagare under de senaste månaderna och ser futsaltillfället som en bra extraträning.

– Det bästa med den här träningen är att man får bestämma mycket själv vad man vill göra, för mig blir det oftast att skjuta och spela match, och så gillar jag givetvis gemenskapen. Här får alla möjlighet att spela fotboll, det är bra, avslutar den unga mittfältaren.