• Den obligatoriska lagbilden. Här med represtanter från Danske Bank, SEB, Handelsbanken, Länsförsäkringar Östra, Kinda – Ydre Sparbank, LiU Holding, Nordea, Swedbank, Åtvidabergs sparbank, Valdemarsvik sparkbank, Östsvenska handelskammaren. Foto: Patrik Ekström
  • Anders Ferntoft och Lena Lyckenvik berättade om vad de sysslar med. Foto: Foto: Patrik Ekström

Ett samarbete för tillväxt

Mer kapital till entreprenörer

Regionens banker har tillsammans med Östsvenska handelskammaren, LiU Holding, och Region Östergötland tagit initiativ till att samarbeta kring att hitta finansiering och kompetens till mindre bolag i regionen i något man valt att kalla East Sweden Tillväxtkapital.
Två faktorer spelar in när ett företag ska gå vidare i någon som helst riktning. Dels är det självklart ett tillskott av kapital i de fall där det fattas men även att man ser till att man är kompetsförsörjd inför framtida utmaningar. Detta berättar Lena Lyckenvik och Anders Ferntoft på just East Sweden Tillväxtkapital om.

Förtroende och kapital

– Vi bygger East Sweden Tillväxtkapital på det förtroende som finns mellan entreprenörer och de som vill investera i de olika företagen, säger Lena Lyckenvik och får medhåll av sin kollega Anders Ferntoft som fortsätter med att de här företagen kanske inte alltid är de mest självklara att investera i även för en välvilligt inställd riskkapitalist eller bankman.

– Ofta ser de här företagens balansräkning inget vidare ut men vi börjar med en träff för att lyssna på vad de har att säga och åt vilket håll de vill gå. Ofta så behövs det en genomlysning av företaget och även kanske en analys av läget både vad gäller ekonomi hur man vill gå vidare, förklarar Anders Ferntoft och fortsätter med att man redan där och då får en hint om hur eller om man ska gå vidare med att försöka hitta en villig investerare.

Tjugo miljoner

– Vi har varit igång sedan förra året och då var vi i kontakt med 50 bolag i första hand, varav vi valde att gå vidare med 25 stycken och sedan tillslut så blev det sju stycken företag som tillsammans fick ett tillskott på i runda tal 20 miljoner. Inför innevarande år är kikarsiktet inställt på 25 miljoner i tillväxtkapital och tre företag som man investerar i. Något som Peter Larsson på Region Östergötland tyckte var ypperligt men han såg gärna att det blev ännu fler företag som fick ett tillskott av kapital.

Ett bra filter

– Att regionen behöver tillväxt i form av kapital är otroligt viktigt och även att det finns en garanti för kompetens till de som behöver är väldigt vikigt, fortsätter han. Samtliga banker var rörande överrens om att East Sweden Tillväxtkapital är ett väldigt bra filter som hjälper dem att hitta företag att investera i. East Sweden Tillväxtkapital är en gemsam satsning mellan Danske Bank, SEB, Handelsbanken, Länsförsäkringar Östra, Kinda – Ydre Sparbank, LiU Holding, Nordea, Swedbank, Åtvidabergs sparbank, Valdemarsvik sparkbank, Östsvenska handelskammaren.