• Christian Gustavsson är i Baku. Foto: Tommy Pettersson

EU garanterar fred och frihet

Moderaternas förbundsordförande i Östergötland Christian Gustavsson befann sig nyligen Azerbajdzjan för att prata på en demokratikonferens. EU är en garant för frihet menar Gustavsson.

Mellan den 28-31 mars genomförde Jarl Hjalmarson Stiftelsen ett antal konferenser i Baku, Azerbajdzjan, för att stödja utveckling av demokrati i landet. Konferenserna vänder sig till ungdomar, regionala företrädare och partiledningen i ett av oppositionspartierna.

– Jag brukar åka hit en gång om året så det har blivit en del besök här i Baku vilket är väldigt rolig, menar Christian Gustavsson när han ringer upp just från Baku och innan man ska göra en summerig av besöket i Azerbajdzjan.

Mänskliga rättigheter

– Tema för konferensen är samtal om demokrati, mänskliga rättigheter och kampen mot korruption. Jag kommer bidra med att koppla det till miljö- och klimatfrågan. Det är en stor utmaning i landet, men kan också vara ett sätt att engagera fler för en demokratisk förändring, säger Christian Gustavsson och fortsätter med att säga att i Azerbajdzjan ser man EU som en garant för fred och frihet och det var ju även som en sådan unionen föddes en gång i tiden.

– I Sverige så tar vi kanske EU lite för givet och klagar en del. Med rätta ibland men jag tycker nog att vi glömt bort lite av vad det står för och hur viktigt just det är med den fredsbevarande tanken . Kanske har frågan blivit mer aktuell för oss här i Sverige med anledning av Krimkrisen och allt som händer där.

Fjärde gången i Baku

Detta var Christian Gustavssons fjärde besök hos oppositionen i Azerbajdzjan. Han har tidigare även tränat parlamentskandidater i Ghana.