Eurovision till Song Contest till Linköping?

I slutet av förra veckan lämnade Johan Rustan, vd för Arenabolaget, med stöd av kommunstyrelsens ordförande Stina Edlund, in en intresseanmälan till Sveriges television om att få vara värdstad för Eurovision Song Contest 2016.
Bakgrunden är naturligtvis som alla känner till att Sverige vann Eurovision Song Contest i år och därför ”åker på” att arrangera nästa års tävling. Redan nu står det klart att Malmö, värdstad 2013 för ESC, drar sig ur en kandidatanmälan och då finns det två starka huvudkandidater kvar: Stockholm och Göteborg.

Linköping en underdog

Men hallå där räkna inte bort Linköpings kommun som nyligen också har fått frågan, ett så kallat Request for information från SVT, om att vara en kandidat till arrangemanget.

Linköpings kommuns eventstrategi fram till 2030 talar om att bli landets tredje största stad för event och det finns redan en grundplåt för att genomföra internationella event genom att Arenabolagets styrelse har beslutat att använda eventbudgetmedel för att finansiera de åtaganden Linköping måste göra som värdstad i en gigantisk musiktävling.

Svaren till SVT i ett Request for information beskriver vad som behövs för att kunna genomföra värdskapet. Arenabolaget bedömer att arenorna och Linköping klarar av att arrangera ESC.

– Vi vet att vi har de tekniska förutsättningarna. Dessutom kan vi bidra med ett brett engagemang från Linköpingsborna, näringslivet och kommunen för att göra detta till en megastor fest, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) och fortsätter:

– Det är en utmaning för Linköping att vilja ta hand om ett så stort evenemang. Vi gör det för att ge Linköpingsbor och gäster en riktig fest att minnas. Vi är mitt inne i budgetarbetet för 2016/17 och vi är beredda att avsätta extra resurser för att göra Eurovision Song Contest i Linköping till en extraordinär upplevelse för alla - Linköpingsbor, östgötar, artister, media och alla andra besökare. Arrangemanget skapar många arbetstillfällen och gynnar Linköping både på kort och lång sikt.

Har vi det som krävs?

För att genomföra ett världsarrangemang som ESC behövs engagemang från hela regionen. Linköping kommer att bjuda in regionens kommuner att delta i förberedelserna inte minst i Norrköping. Linköping klarar inte själva av de krav på hotellnätter som ett Eurovision-arrangemang kräver men tillsammans med Norrköping klara man av bäddproblematiken.

Evenemanget skulle gynna hela regionens besöksnäring. När Malmö hade eventet 2013 drog man in 185 miljoner i så kallade turistekonomiska effekter. Efter att intresserade värdstäder har lämnat sina intresseanmälningar börjar SVT en värdering av dem och sedan besöker man städerna i sommar för vidare test. Någon gång i augusti eller september tas beslutet.

– Vid de fyra tillfällen vi har haft förmånen att vara värdstad för deltävlingarna inom Melodifestivalen har både näringslivet och Linköpingsborna visat stort engagemang. Hotell och restauranger har satsat helhjärtat och Linköpingsborna har slutit upp på arrangemangen, säger Arenabolagets vd Johan Rustan.