• Evelina Andreasson ska på kongress i Visby. Foto: HRF

Evelina är ombud på kongress

Evelina Andreasson arbetar på McDonalds på Tornby men är även fackligt engagerad och nu åker hon till Hotell och restaurangfackets kongress i Visby.

Mellan den sjunde och den tionde november håller Hotell- och restaurangfacket (HRF) kongress i Visby och två av de deltagande ombuden kommer från Linköping. Dels är det Marie Abrahamsson som är restaurangbiträde på IKEA-restaurangen i Linköping samt Evelina Andreasson även hon restaurangbiträde men anställd på McDonalds.

Ny ordförande

– Vi ska välja en ny förbundsordförande efter att Ella Niia som har den befattningen nu går i pension. Det är för mig det viktigaste som händer under kongressen, säger Evelina Andreasson som suppleant styrelsens här i Östergötland. Evelina ser mycket fram mot kongressen och att där diskussera fackliga frågor.

– Att vara ung och fackligt engagerad ses ibland som lite gammeldags eller konstigt och vi i facket har en del att slåss emot. När jag pratar med mina jobbarkompisar så det alltid lite avvaktande och undrade men facket är viktiga och en garant för att det är schysta anställningar, poängterar Evelina Andreasson med önskvärd tydlighet och understryker samtidigt vikten av att det finns ett kollektivavtal.

Ropen skalla, arbetsskor att alla

– Jag kommer även ställa mig bakom motionen som kräver att arbetsgivaren ska stå för arbetsskor till de anställda, säger Evelina Andreasson och fortsätter med att säga att det är en viktig arbetsmiljöfråga men även en ekonomisk fråga för den anställde då så många som 55 procent av dem som arbetar på McDonalds har en deltidstjänst vilket gör att en arbetssko kan gräva ett djup hål i plånboken för den anställde. Evelina Andreasson och Marie Abrahamsson ser båda ljust på HRF:s framtid. Fackförbundet växer i medlemsantal och det ser båda två som oerhört viktigt och stärkande. De ser det som viktigt att HRF blir mer synliga på arbetsplatserna i branschen och vill fortsätta att driva på för att teckna fler kollektivavtal.