• Under SM i porträttfotografering kammade hon hem fyra vinster. Bland annat ett guld i klassen Fine art för fotot United. Foto: Fanny Miles
  • Rekvisita för att få till det perfekta fotot. Foto: Fanny Miles

Expert på nyfödda

Från biolog till fotograf. Ett hopp som nog inte är fullt så långt som man kan tro. Laila Villebeck bytte karriär och gör det nog så bra. Som en av Sveriges första nyfödd-fotografer kammade hon nyligen hem tre guld och ett silver i SM för professionella porträttfotografer. Dessutom är hennes studio nästan aldrig tom.
Vi träffas en solig eftermiddag efter att Laila precis sagt hejdå till en bebis på blott en vecka och till föräldrarna. En nyföddfotografering kräver sin tid berättar Laila, men det är värt det.
– Det är något som är så härligt med nyfödda. Dem är som dem är. Dem formar sig ofta så som de låg i magen. Det finns en sådan otrolig harmoni med bebisar. Det är ett helt nytt liv, säger Laila lugnt med vänlig stämma.

Bytte bana


Det var för fyra år sedan som hon startade sin verksamhet som fotograf. Från tryggheten i sin forskarkarriär som biolog till egen företagare. Men det var fotografering hon ville pyssla med. Det hade hon vetat länge.
– Jag hade hållit på med amatörfotografering under en tid. Som liten fotade jag mycket också. Min första kamera fick jag när jag var tio år. Men, det var väl när jag såg bilder på nyfödda i tidningen som jag tänkte att det där skulle jag kunna göra resten av livet, säger Laila och ler. Just då forskade hon fortfarande och doktorerade så småningom inom proteinkemi.
– Planen var egentligen att göra en så kallad postdoktoral tjänst utomlands. Inom naturvetenskapliga ämnen är det oftast ett naturligt steg efter disputation för att få en skjuts i karriären, förklarar Laila. Men så blev det inte. Efter att ha fått sitt andra barn började Laila i stället planera inför att starta eget företag.
– Jag började i liten skala med att fota en dag i veckan och hyra studio genom Studiefrämjandet. Jag visste att jag var en bra fotograf men kunde inte förutse hur kundströmningen skulle bli, säger Laila.

Lätt att somna


Det rullade på och till slut öppnade hon den egna studion, i en källare på Garnisonen. Här finns rekvisita, sköna sittmöbler och ett trivsamt lugn. Även som vuxen är det lätt att förstå att de små liven trivs. Laila bokar upp max fem nyfödda i månaden. Hon utgår från beräknat födelsedatum och vet utifrån det på ett ungefär när kunderna kan tänkas komma.
Bryter normen
På väggarna i studion hänger fotografier från tidigare fotograferingar. En liten grabb som sussar sött mot en fäll. En familj som uttrycker ren glädje och flertalet bilder på barn och bebisar.
– Det är inte så svenskt med nyföddfotografering av den typ som jag gör. Här vill man ha det mer naturligt. Jag poserar bebisarna vilket är mer vanligt i USA, Australien, Kanada och Storbritannien. Det blir mer och mer populärt även här men jag var en av de första. Jag är bra på att posera barnen. Man ska tänka på allt, fingrar och tår ska ligga perfekt. Där är jag verkligen perfektionist, framhåller Laila.

Vann storseger


I studiorummet finns sjalar, fällar, trälådor och hinkar – allt kan användas under en fotosession. Även om bebisar är prioriterat under arbetstid, och själva signumet för Laila Villebeck, så lägger Laila ner mycket tid på skapande inför fototävlingar. Under SM i porträttfotografering tog hon guld i kategorierna nyfödd, familj och fine art och silver i kategorin barn.
– Jag fattar fortfarande inte riktigt att jag har vunnit men det känns såklart otroligt kul, säger Laila och skakar på huvudet i förvånad gest. Fotografierna är studiofotograferade och genomarbetade. Skillnaden från nyföddfotograferingen syns i processen från idé till resultat.
– Det finns en annan slags konstnärlighet i att skapa en bild utifrån en idé. Det konstnärliga är för mig. Jag arbetar från studion och ger liv åt bilden från grunden. Det gillar jag, påpekar Laila.

Ständig inspiration


Hennes engagemang i konstformen genomsyrar verksamheten. Hon ser till att bli inspirerad för att utvecklas som fotograf.
– Jag hämtar mycket motivation från andra fotografer och jobbar hela tiden för att bli bättre. Ljuset är en sådan grej. Där tycker jag att jag blir bättre och bättre hela tiden. Ljuset är det viktigaste en fotograf har att arbeta med så det vill man bemästra, säger Laila uppmanande. Framöver väntar fler tävlingar. Bland annat WPPI, världens största fotomässa i Las Vegas.
– Jag skickade in några bidrag förra året och jag fick fyra silverawards då. Jag var dock inte på plats så i år tänkte jag faktiskt åka dit personligen med mina bidrag, säger Laila lika blygsamt som tidigare. En blygsamhet som förtjänar lite mer pondus nu när hon, trots allt, har rankats som en av Sveriges bästa porträttfotografer.