• Pontus Kagerland håller koll på deltagarna. Foto: Stefan Hedström
  • Sofia Andersson kämpar. Foto: Stefan Hedström
  • En av gruppövningarna. Foto: Stefan Hedström

Extrem arméträning

Inga genvägar

I april är det dags att komma i form med arméstilen. Xtremefits Boot Camps är en träning som bygger på disciplin och hård träning.

Xtremefit är ett koncept som hämtar sin inspiration från det militära. Alla pass sker utomhus för att locka ut deltagarna i friska luften, kanske vanligast på gräsplättar, men även miljöombyten såsom träning i backar. Varje pass är lett av en personlig tränare.

Disciplin

Något som skiljer detta från andra träningsformer är kravet på hård disciplin.

- Om inte den som tränar är tyst eller gör som jag säger blir det straffarmhävningar. Likaså om man inte har på sig sin tröja man fått av oss. Detta för att undvika skador och för att kunna maximera resultat, säger huvudinstruktör Pontus Kagerland.

Boot Camp

Ett Boot Camp är sex veckor med tre pass i veckan. Man börjar och slutar med ett fystest så att man svart på vitt ska kunna se sina resultat.

– Vi brinner för att få fram funktionella och starka kroppar. Under ett Boot Camp kommer man att fördubbla sina resultat, menar Pontus Kagerland och fortsätter, träningen vi utför är anpassad för att passa alla. Vi tränar funktionell träning med inslag från det militära som armhävningar, sit-ups, och utfall med mera, men även övningar där man jobbar två och två eller fler för att bygga en stark gruppkänsla medan vi tränar. Övningarna går alltid att göra enklare eller svårare, allt som krävs för att deltagaren ska kunna utvecklas.

Utövare

En av de som gjorde ett testa-på pass var Sofia Andersson.

– Det är jätteroligt, speciellt om man är ett gäng. Det är lite annorlunda med en militärisk tränare, men jag gillar den extra pushen.

- Vi slutar inte förrän någon har spytt, avslutar Pontus Kagerland med glimten i ögat.