Fackeltåg mot våldet

Vinterljus eller Novemberljus som det hette först skapades för att lysa upp mörka gatu och gångstråk i stadsbilden för att på så sätt skapa lite mer trygghetskänsla för människor.

Brottslingen och ondskan trivs bäst i mörkret och kan man på ett smakfullt sätt lysa upp tillvaron på kvällarna med ljusdekorationer så är det väl investerade skattepengar.

Mobiliser mot våldet

I år känns Vinterljussymboliken tyvärr oehört aktuell på grund av det fasanfulla våldsbrottet som drabbade Ljungsbro för ett tag sedan. Det går inte att lysa upp alla mörka vinklar och rum i en begynnande storstad som Linköping. Det är ofattbart hur grymt och meningslöst en människa kan handla mot en annan medmänniska.

Välj optimismens väg

Men den motkraft som nu har mobiliserats mot ondskan och meningslösa våldsbrott ska inte underskattas. Privatpersoner, kyrkan, skolan och andra försöker nu att bygga upp tryggheten igen i den lilla bruksorten. På lördag genomförs en en manifestation mot våld i Ljungsbro strax efter invigningen av Vinterljus. Jag hoppas ljungsbroborna och linköpingsborna går man ur huse för att delata i båda arrangemangen.