• Johan Hagesund kikar ut från kontoret. Här inne huserar flertalet företag, bland annat det egna DIBB-förlag. Foto: Fanny Miles
  • Redaktören Johan är välbekant med Linköping och dess historia. Väljer han skönlitterärt blir det dock sydamerikansk litteratur. Foto: Fanny Miles

Facklitteratur från Linköpings gator

Att satsa på böcker i det traditionella bokformatet är kanske inte det lättaste i en värld som rör sig mer och mer mot det digitala mediet och lämnar det konkreta formatet därhän. Men det avskräcker inte Johan Hagesund som tog sitt intresse för ord och läsning med sig in i förlagsbranschen. I dag är han förlagsredaktör för DIBB förlag som publicerar lokalhistoriska böcker om Linköping. Fem olika produkter har det blivit - inbundna böcker, DVD:er och i digitalt format.

Läsintresset har följt med genom åren. Aldrig gett vika även om tiden inte ger samma utrymme längre.

–Jo men, jag har väl alltid gillat att läsa böcker. Jag fick alltid en bok i julklapp och jag minns hur jag då kunde sätta mig med boken på eftermiddagen för att sedan ha läst ut den till kvällen. Antar att jag läste rätt intensivt på den tiden, säger Johan. Främst är det exotisk litteratur som tar plats i hans bokhylla, så kallad magisk realism.

–Jag gillar att läsa böcker som tar mig långt bort. Det är lite som att resa, menar han.

Lägga till en titel

Linköping är han välbekant med. I staden föddes han 1985, i stadens skolkorridorer gick han och på stadens universitet läste han kurser som svenska språket, litteraturvetenskap och kreativt skrivande. De fristående kurserna gav honom en magisterexamen men utbildningen gav ingen tydlig linje.

–Jag saknade en utbildningstitel. Jag hade pluggat mycket men visste inte riktigt vad jag skulle kalla mig. Men så hittade jag kursen förlagskunskap i Stockholm och fastnade för det. Praktiken på tio veckor gjorde jag på Ordfront förlag och det var egentligen då jag bestämde mig för att det var inom förlagsbranschen jag ville verka, berättar Johan. Det som fängslade var den enorma arbetsprocessen från manus till färdig bok. Att få möjligheten att följa och att få vara med och utveckla.

Korra är favorit

Som förlagsdirektör lägger man ner mycket tid på att korrekturläsa. Man läser igenom, läser enstaka stycken, läser om och läser om, om och om igen.

– Jag har en böjelse för korrekturläsning. Det är lite konstigt kanske men att få utveckla ett språk tillsammans med någon är lika roligt som att skriva själv, säger Johan och skrattar.

I historiska kvarter

Platsen för kontoret är passande och ligger lägligt nog i Linköpings anrika kvarter längs Hunnebergsgatan. Omgärdad av de röda husen vid Hunnebergsgårdarna samlar DIBB förlag ihop alla dess kreativa röster som vill berätta om Linköping. Men att Johan blev förlagsredaktör just här var det en jobbannons som bestämde.

– När kursen i Stockholm nästan precis var klar hittade jag en annons om att en redaktör söktes till ett blivande förlag. Då var det bara en idé om ett förlag och därför fick jag, eftersom jag fick jobbet, vara med och starta upp förlaget från början. Jag uppskattar att ha fått vara med från starten, berättar Johan.

”Där idéer blir böcker”

Namnet DIBB följer det lokalhistoriska med sin betydelse ”Där idéer blir böcker” en omkastning av stadens slogan ”Där idéer blir verklighet”. Första boken som gavs ut under DIBB var saklitteraturen ”Malmslätt rätt och slätt”. Boken blev populär och förlaget rullade på. Johan fick själv möjlighet att skriva en bok om sitt stora intresse ishockey och LHC.

–Det var inte tänkt från början att jag skulle skriva boken men eftersom jag är ett hockeyfan av LHC så blev det till slut så ändå, förklarar han. Skrivprocessen blev till viss del mödosam även om det roliga i att skriva överglänste.

–När boken var klar var jag helt uttömd och hade ingen lust att skriva något mer alls men senare kändes det kul igen. Det var roligt att vara på den skrivandes sida samtidigt som det var svårt att vara redaktör åt sig själv. Att behöva korra sin egen text är komplicerat. Visst kan man hitta stavfel men att förändra egna formuleringar är svårt. Då är det bra att ha någon att bolla med, säger den unge redaktören. Ung ja, för visst kan det tyckas ungt att vid inte ens fyllda 30 driva ett förlag.

–Jag tror att mycket av min erfarenhet beror på tillfälligheter. Visst, till viss del är jag väl drivande samtidigt som jag kan tycka att det är obekvämt att behöva ta beslut. Jag har en grundläggande beslutsångest men i min roll som redaktör måste jag bestämma mig och det har varit en läroprocess, menar han.

Utveckla läsandet

Trots Johans egen kärlek för litteraturen påpekar han att intelligens inte måste räknas utifrån läshuvud. Han tror på en utveckling snarare än att behålla det konventionella.

–Visst är det oroväckande att statistiken tyder på att allt fler läser allt mindre men man behöver inte vara dummare bara för det. Det viktiga är att kunna ta till sig av det man läser. Jag tror dock att facklitteratur kan vara på uppgång. På internet kan man i princip hitta all information man är ute efter. Det kan vara överväldigande. En bok ger dig ett färdigt koncept och på så sätt kan det vara enklare att förstå och ta till sig utav. Sedan om den boken kommer i konventionellt format eller som e-bok spelar mindre roll. Om e-boken tar över så är ju det för att det är ett bättre alternativ än den traditionella boken och då får man ju acceptera det, säger han.

Bokmässan som paradgren

En del i att öka läslusten och framförallt läsintresset, är Johans hjärteprojekt Östergötlands bokmässa som startade 2012. Varje år välkomnas författare och bokälskare till stadsbiblioteket i Linköping under september, för en dag i litteraturens tecken.

–Anledningen till bokmässan var att vi på förlaget hade en massa böcker som vi ville sälja. Vi pratade med bibblan som lät oss stå hos dem och utifrån det utvecklades mässan. Det har varit fantastiskt att se hur många som håller på med böcker. Alla samarbetar och hjälps åt, säger Johan. Årets mässa kommer att gå under temat ”Barnet i dig” och syftar till att lyfta läslusten. På framtiden ser Johan ljust. Staden och jobbet håller honom på plats och så länge intresset för litteratur håller sig kvar gör Johan det också.

Fakta Johan Hagesund

Ålder: Fyller 30 i år

Uppvuxen: Linköping

Bor: I Tannefors i Linköping

Gör: Förlagsredaktör på DIBB-förlag

Familj: Sambon Åsa, föräldrar och syster

Fritid: Titta på hockey, träna, umgås med familj och vänner

Inspireras av: Böcker och musik. Hittar också inspiration i vardagshändelser.

Favoritförfattare: En av dem är Salman Rushdie

Otippat: ”Jag äter stora mängder keso. Ungefär ett och ett halvt kilo i veckan. Det är ett gott och bra mellanmål”

Citat: ”Jag har en böjelse för korrekturläsning. Det är lite konstigt kanske men att få utveckla ett språk tillsammans med någon är lika roligt som att skriva själv”