Falck kör sjuktransporten

Sedan den 1 februari sköter Falck verksamheten med liggande sjuktransport i Östergötland. I verksamheten finns nio bilar med bas i Linköping.

Tidigare var sjuktransporter en del av ambulansenhetens arbete men nu får alltså Falck helhetsansvaret för sjuktransporter i Östergötland. Det berör patienter som ska transporteras men inte är i behov av vård under resan.

– Det är en stor fördel att vi nu har helhetsansvaret för liggande sjuktransport och kan lägga fullt fokus på verksamheten med både dimensionering och dirigering. Då kan vi också planera verksamheten bättre vilket också ger bättre inställelsetider, det är bra för patienterna, säger Bo Landh, chef för Liggande sjuktransport i Östergötland.

Trappklättrare

Transportbilarna är utrustade med hjälpmedel som ska underlätta för personalens förflyttning av patienterna. Med trappklättrare blir det enklare att transportera patienterna upp och ner för trappor och med automatisk bårlastare får personalen hjälp vid i- och urlastning. I varje bil finns plats för två patienter som transporteras på bår.