Familjeföretag som kan däck och bilar

I Ånväga, någon mil söder om Linköping, har familjeföretaget PMT Däck och Service AB varit verksamt i ett år.

Bolaget drivs främst av Matthias Thorén och Per Thorén, men övriga familjemedlemmar är också engagerade på olika sätt och i olika grad med att exempelvis dela ut reklam eller skifta hjul.

Klar rollfördelning

Just nu är rollfördelningen den att Pelle sköter verkstad och det praktiska med hjälp av Martin Thorén medan Matthias har hand om det administrativa som bokföring, inköp och marknadsföring, men får vid behov även stötta lite i verkstan.

Företaget erbjuder det som är grundläggande för en däckfirma. Man balanserar, demonterar och monterar hjul och har dessutom däckhotell där kundernas däck förvaras och tvättas. Det är den huvudsakliga nischen men tjänsterna är fler.

– Vi erbjuder också enklare service på bilar som byte av olja, bromsar och avgassystem. Vi har planer på att utveckla det vidare med exempelvis enklare framvagnsinställningar, med mera. PMT Däck och Service är anslutet till Däck online som säljer däck på internet.

– Kunden köper däcken på nätet som sedan skickas till oss. Vi tar emot däcken, balanserar dem och sedan kommer kunden hit och hämtar dem. Företaget i Ånväga har en lite annorlunda företagsidé på gång. Den går ut på att byta hjul på plats hos företag.

– Vi har ringt runt till företag och fått positiv respons. Meningen är att hjulbytena ska ske på kvällar och helger eftersom företagsbilar oftast är upptagna dagtid. Företag sparar pengar på att få däcken bytta hos sig själva i stället för att engagera någon i företaget att åka i väg och byta dem, påpekar Matthias Thorén.

– Tanken är också att vi ska erbjuda hjulbyte på de privatbilar som innehas av de som jobbar på det aktuella företaget, inflikar Pelle Thorén.