• Sven Wollter briljerar som vanligt i rollen som Rolf Swedenhielm. Foto: Anders Kratz

Familjens heder i Swedenhielms

På fredag har Swedenhielms nypremiär på Östgötateatern i Linköping. Denna gång i regi av Pontus Plaenge som valt Sven Wollter i rollen som Rolf Swedenhielm.

Hjalmar Bergmans pjäs från 1925 är ständigt aktuell med en handling som svävar runt en familjs heder och ära.

– När jag började arbeta med pjäsen var det några ord som jag samlade mig omkring. Det var heder, familj och pengar där jag låter hedersbegreppet vara centralt. Det är intressant för idag förknippar vi ofta heder med något som hör till mellanöstern och som är knutet till gammeldags konventioner men faktum är att även här i norden är det aktuellt. Vi tror att vi befriat oss från det men självklart är vi styrda av vår egen och familjens heder i dagens samhälle, säger Pontus Plaenge.

Utblottade men adliga

Swedenhielms handlar om en adlig familj som vilar på ära men som inte längre har några pengar. Pappa Swedenhielm är vetenskapsman och har lagt allt sitt krut på att kamma hem nobelpriset och i och med det få en välbehövlig inkomst. Familjen är belånade upp över öronen och lever långt över sina ekonomiska förmågor. Nobelprisvinnaren kungörs men Swedenhielm är inte vinnaren.

Hög konsumtion då som nu

Här börjar historien om familjen Swedenhielms och visst finns det tydliga paralleller mellan 1900-talets början och dagens samhälle.

– Vi har flyttat fram handlingen till 1930-talet. Främst för att vi ville att det estetiskt sätt skulle påminna mer om idag. Fortfarande var lyxkonsumtionen stor vilket så småningom ledde till ett fascistiskt maktöveratagande i Europa, vilket Hjalmar Bergman inte kunde veta när han skrev pjäsen. Det finns paralleller till hur vi lever idag med ständig konsumtion och höga lån och förändringarna som sker runtom i Europa, säger Pontus Plaenge.

Skriven för Wollter

När Plaenge skrev manus var det just Sven Wollter som var i åtanke för rollen som Rolf Swedenhielm.

– Det var en förutsättning att Wollter skulle spela huvudrollen. Alla i ensemblen är som klippta och skurna för sina roller. Wollter inspirerar med sin dynamiska och erfarna person. Dessutom är han ödmjuk och jag tror det är bra att plocka in någon utifrån som har en så pass magnetisk persona, säger Plaenge. Swedenhielms spelas i Linköping mellan den femte september och den 18 oktober.