• Intendent Mats Karlsson är nöjd över årets konstsamling. Foto: Fanny Miles
  • Camilla Akrakas Mr. All Right kommer att få en plats på Skäggetorps bibliotek. Foto: Fanny Miles
  • Det är en årlig tradition att visa upp de konstverk som Passagen valt att köpa in till kommunen. Foto: Fanny Miles
  • Spännande konst från lokala konstnären Johanna Salenius Sandstrak, från Camilla Lothigius, från Remus Wilson och en superhjälte från Jonas Malmberg. Foto: Fanny Miles
  • Spännande porträtt av Ollio. Foto: Fanny Miles
  • Tre öronmärkta skulpturer. Från vänster: ”kväll” av Inger Södergren, ”Kvinna.Ormen” av Joakim Oljanen och främst, ”Sjuhatten” av Richard Johansson. Foto: Fanny Miles

Färgglad konstsamling för kommunen

Varje år väljer Passagens konsthall ut konstverk som kommer att hängas på kommunens verksamheter. Resultatet finns att beskåda på Passagen fram till den 12 januari.

72 verk av sammanlagt 58 konstnärer har valts ut till att dekorera kommunala inrättningar. Några är öronmärkta av Passagen själva medan kommunens tjänstemän får lämna önskemål om andra.

–Under året håller vi som arbetar på Passagen ögon och öron öppna i konstsverige. Om vi hittar ett bra verk till ett bra pris så bokar vi det. Några av verken väljer vi specifika platser åt då de kanske är extra känsliga medan de övriga placeras ut efter önskemål. Vi har ett lager, vårt så kallade artotek där vi placerar den konst som vi inte hittar en plats åt på en gång, förklarar Lars-Ove Östensson, Passagens konsthallschef.

Öronmärkta verk

Sex av verken är i år öronmärkta där exempelvis Camilla Akrakas Mr. All Right kommer att få en plats på Skäggetorps bibliotek.

– Det kan aldrig bli för mycket konst i en stad och man kan tro att det kommer bli fullt någon gång men märkligt nog blir det aldrig så. Kommunen expanderar och nya enheter dyker upp hela tiden, säger Mats Karlsson, intendent på Passagen och ansvarig för kommunens konstsamling.

Känsliga skulpturer placeras

Verken skiljer sig i sin utformning där skulptur möter aluminium möter väv möter klassiskt. Konstnärerna, 27 kvinnor och 31 män, är bekanta för vissa i kommunkorridorerna medan andra är färska. Lars-Ove Östensson berättar att de försöker tänka nytt och inte enbart plocka in verk från konstnärer som redan hänger uppe i de offentliga rummen.

– Ett mål vi har är att köpa in experimentell och innovativ konst som kan överraska betraktaren, berättar Olle Schmidt som arbetar på Passagen, och visar fyra olika skulpturer. Ett vackert rökbränt keramikfat av Inger Södergren, en skulptur i blandteknik av Richard Johansson, en i porslin av Joakim Oljanen och en i raku gjord av Lunnevadseleven Stella Ljungberg. Skulpturerna är exempel på verk som Passagen själva kommer att placera ut då skulpturerna är värda att se på - dock känsliga för beröring.

–Vi är väldigt nöjda med årets utställning och det känns jättebra att få dekorera staden, säger Mats Karlsson.