• Kraftfullt och färgstarkt. Foto: Pressbild
  • Mauritz Karström ansågs vara mycket begåvad. Foto: Pressbild
  • Mauritz Karström målade både figurativt och non figurativt. Foto: Pressbild

Färgstarka Karström

Mauritz Karström var en färgstark konstnär född i Linköping 1962 och avliden 2005. Med start den 23 september visas 49 verk av honom hos Galleri Melefors.

Utställningen som går under namnet "Konsten – Livet – Färgen" är det första där man kan se så många av Mauritz Karströms målningar på en och samma plats. Kalla det hyllningsutställning eller retroperspektiv meningen är dock att den ska spegla hela hans konstnärskap. Mauritz Karström föddes alltså i Linköping 1962, växte upp i Trollhättan och i Göteborg. Utbildade sig först på Lunnevads folkhögskola sedan Konstskolan i Stockholm, den nordiska konstskolan i Kokkola och därefter gick han på Valand i Göteborg.

Med känsla för färg

Mauritz Karström ansågs vara en exceptionell med känsla för färg och motiv. Dessa var ofta målade i kraftfulla färger. Han inspirerades av Willem de Kooning, Carl Kylberg och Bengt Lindström. Där den sistnämnda lovordade hans konst. Rockmusiken låg också Mauritz varmt om hjärtat däribland hjältar som David Bowie och Iggy Pop. Och när Bowie såg hans verk, uttryckte han de bevingade orden, som är väldigt träffande rörande Mauritz konst, "Det är rock’n’roll, den är egen, personlig och en riktig färgexplosion.". Både punken och proggen låg honom varmt om hjärtat och det hände att han målade live när hans favoritband Nationalteatern spelade och han var god vän med bandets låtskrivare Ulf Dageby.

Hylla livet

Motiven har ett stort spektra från figurativt till landskap där människans komplexa identitet hanterades. Känslorna var koncentrerade direkt på duken, en närkontakt av tredje graden. Det är ett spontanma°leri, abstrakt expressionism, med existentiella uttryck. Mauritz Karström var diagnostiserad med schizofreni och måleriet ett sätt att besvärja sig mot ångesten, men också likväl en hyllning till livet.

Åland

En fristad för Mauritz var sommarvistelserna på Långskär, Åland. Där skapandet kunde blomstra med naturen som inspirationskälla och tillsammans med musiken sätta tonen på de maffiga färglagren. Han var ett med sitt måleri. Mauritz Karström är idag representerad bland annat på Göteborgs Konstmuseum, Nordiska Akvarellmuseet och dels internationellt i Tokyo Konstmuseum samt på Louvren i Paris. I denna utställning, "Konsten – Livet – Färgen" hyllar vi den i förtid bortgångne konstnären Mauritz Karström.