• Allt färre Linköpingsbor kör bil. Foto: Patrik Ekström

Färre kör bil i Linköping

Under 2012 minskade bilkörningen i Linköping med 0.8 procent vilket medför att varje bil rullar 22 mil mindre än året innan.

Bilkörningen minskar inte bara i Linköping utan det är en trend över hela landet. När det gäller vem som kör minst respektive mest i Sverige bland landets kommuner så hittar vi Linköping på 171:e plats bland landets kommuner. I Östergötland minskade Ödeshögsborna sin bilkörning mest och det var det motsatta förhållandet i Åtvidaberg där minskade bilkörningen med endast 0.1 procent.

– Vi ser tydligt att bilkörningen minskar i landet i stort och då även i Linköping och Östergötland. De beror på flera saker men även på att man har flera bilar per familj eller person och som då rullar kortare sträckor, menar Tove Grönkvist på Statoil som, tillsammans med SCB, tagit fram den aktuella statistiken.

Tjäna på minskad körning

– Det finns mycket att tjäna på att använda sin bil i allt mindre utsträckning men även att välja en mindre bensinslukande bil eller en mera miljövänlig sådan. Även vi på Statoil vill ta vårt ansvar när det kommer till miljön och att minska användandet av fossila bränslen men så länge bilindustrin tillverkar, till största delen, den typen av bilar så finns det saker man kan göra för att spara både på miljön och på sina utgifter, fortsätter Tove Grankvist och kommer med följande enkla tips för en bättre miljö och bilkörning. Dessa är, håll koll framåt och planera din körning, växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt, håll rätt tryck i däcken, släpp gasen och motorbromsa, kör med jämt gaspådrag.

Pengar att tjäna

Förutom att köra mindre kan man som bilist dessutom minska bränsleförbrukningen med upp till tio procent genom sparsam körning och detta utan att restiden blir längre. I genomsnitt innebär det en besparing på 1 457 kr och 270 kilo koldioxid per bilist. Svenska folket kan på så sätt tillsammans spara över sex miljarder kronor och över en miljon ton koldioxid.