•  Midnight Proppen, Highway Filip, Burning Fire och Linus Lightning är hårdrocksbandet Night. Foto: Effie Trikili

Farsan vet bäst

Det händer mycket kring Linköpingsbandet Night för närvarande. Debutplatta, stor Skandinavienturné och releasefest på Backstage med Dead Soul.

Klassisk hårdrock som Judas Priest och Saxon är det som gäller för killarna i Night. Särskilt perioden 1980 till 1981 menar gitarristen Proppen Midnight då vi slår oss ner vid lunchbordet för att prata hårdrock i allmänhet och Night i synnerhet.

– Det började med farsan spelade gammal hårdrock hemma och det påverkade mig så klart - sedan har ju farsan alltid rätt. Inte minst när det gäller musik, skrattar Proppen och fortsätter:

Smal inriktning

– Vi har en ganska smal inriktning när det kommer till årtal men så är det också klassisk hårdrock som gäller för oss.

Det kan man höra på den självbetitlade platta som kommer ut den 20 november och som producerats av den alltid närvarade studiogurun och musikern Niels Nielsen och även är inspelad i hans studio i Söderköping. Efter att plattan lagts ut för nedladdning och försäljning så ger man sig ut på turné tillsammans med internationellt välkända Ghost och prisade Dead Soul. Det blir alltså tre Linköpingsband som tillsammans kommer att göra arton stycken spelningar runt om i Skandinavien.

Papa bad dem

– Jo, Påven i Ghost svängde med sitt rökelsekar och sände på så sätt signaler till oss att han ville ha med oss på turnén, skämtar Proppen men bekräftar samtidigt att de faktiskt blev tillfrågade och att även kanske Niels Nielsen hade något att göra med saken då han jobbat med både Ghost och Dead Soul (där han även är en av medlemmarna).

– Det ska bli otroligt kul att komma ut och spela i lite större sammanhang och vi kanske står för det lite mer hårdrockiga och med glimten i ögat, menar Proppen som berättar att de sedan starten 2011 har gjort drygt etthundra spelningar.

- Att spela inför publik som är det som driver oss framåt och till att bli bättre.