• Fatboy är lika med fem man i svart och en i vitt. Foto: Pressbild 
  • Fatboy kommer till både Linköping och Norrköping i april. Foto: Pressbild 

Fatboy tar på supermandräkten

Fatboy är ett av landets mest etablerade rockabillyband även om de inte är ett renodlat sådant. Nu besöker de välklädda herrarna Linköping och Norrköping.

Det är svårt att tycka illa om Fatboy. Deras musik är tidlös, melankoliskt romantisk och medryckande eller som kvinnan som följde med sin rockbillyfrälste make sa ”det här var ju bra”.

Det är trummisen Marcus Källström som berättar den anekdoten och sedan skrattar gott, vilket han gör ofta, gärna och högt. Det är lätt att tycka om den välrenommerade trumslagaren från Borlänge som tjänstgjort i Stonecake, Sky High och Nisse Hellbergs soloband för att nämna några som han suttit på trumpallen hos.

Särskild kemi

– När jag började i bandet så hade de andra spelat tillsammans i över tio år och gett ut flera plattor. Meningen var att jag skulle vikariera för den förre trummisen Jörgen Wall men när han slutade så föll det sig naturligt att jag stannade kvar och det har jag inte ångrat en sekund, säger Marcus som berättar att sextetten, övriga medlemmar är sångaren och gitarristen Thomas Pareigis, gitarristen Hannu Kiviaho, basisten Alf Östlund, pedalsteelgitarristen Jan Lissnils, och gitarristen Joakim Lindahl, har en särskild kemi som inte går att sätta fingret på.

– Vår ljudtekniker brukar säga att när vi kollar ljudet så låter det hemskt men när vi väl står på scenen så låter det fantastsikt om oss. Han blir visst inte klok på oss, säger Marcus och firar av ännu ett av sina smittade skratt.

Tidlösa grabbar

Fatboy spelar någon form av tidlös rock n roll, visst kan man kalla det rockabilly om man vill och i bandet har man ju basisten Alf Östlund som är en av landets duktigaste och mest erkända kontrabasisterna i genren, som sätter puls och tyngd i bandet. Marcus och Alf är även med i Nisse Hellbergs band när han har det igång. Fatboys musik är dock bredare än att bara vara just rockabilly och det finns en bred influensbas att stå på. Dessutom är bandet alltid välklätt och snygga på scenen.

– Vi har dräkter på oss, ja eller scenkläder då och det är mycket viktigt att man även ser rätt ut, säger Marcus och menar även att när man väl har scenkläderna på sig och det är dags att gå upp och spela, så blir man en annan.

Supermän i dräkt

– Det är ju lite som att bli superman, säger Marcus Källström och skrattar ingen. Fatboy spelar på Lorient i Linköping den 4 april och på Dynamo i Norrköping dagen efter.