• Alla svenskar, de mer än fem miljoner svenskar som sorterar sitt matavfall i form av bananskal och andra matrester, bidrar till det lokala kretsloppet. Foto: Tommy Pettersson

Fem miljoner svenska klimathjältar

I måndags startade Nationella Biogasveckan som ska pågå under hela vecka 19 fram till den 16 maj.

Fokus under veckan ligger på att informera hur enkelt biogastekniken gjort det för alla svenskar att göra något riktigt bra, inte bara för den egna stadens miljö och ekonomi, utan också för det globala klimatproblemet.

Den miljövänliga biogasen har tagit ett steg mot att slå igenom som det smarta framtidsbränslet för alla fordon och under veckan ska man lyfta alla fem miljoner klimathjältar som sorterar sitt matavfall.

Linköping störst

I Linköping finns landets största produktionsanläggning och den producerar biogas som ersätter mer än 13 miljoner liter bensin och diesel per år. Östergötland har landets högsta macktäthet per biogasbilist och redan idag rullar 60 procent av Östgötatrafikens bussar på ren biogas som produceras lokalt.

I takt med både ökade miljöproblem och överhängande klimathot har också det internationella intresset för svensk biogasteknik ökat. Men trots det ökar för närvarande försäljningen av diesel i Sverige.

– Vi har klimathjältar i hela landet som dagligen gör ett aktivt val, men utvecklingen går åt fel håll när dieselbilar klassas som miljöbilar, och starka långsiktiga nationella styrmedel saknas för att gynna en kretsloppsekonomi. Det ska löna sig att vara klimathjälte, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Biogas.

Gruppen bakom initiativet leds av läkaren Jan Rapp, verksam vid Sophiahemmet i Stockholm.

– Med biogas är det enkelt att vara klimathjälte. Med kampanjen vill vi ge svenskarna det goda miljösamvete de förtjänar, säger Jan Rapp.

Fossiloberoende flotta

Biogasen är avgörande för att Sverige ska lyckas ställa om till en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Men biogasen är så mycket mer än marknadens renaste fordonsbränsle. Alla svenskar, de som dagligen besöker toaletten och de mer än fem miljoner svenskar som sorterar sitt matavfall i form av bananskal och andra matrester, bidrar nämligen till det lokala kretsloppet där ett klimatneutralt bränsle tillverkas i den egna kommunen.