• Fem vänner på väg till Linköping. Deep Purple modell 2014 är Don Airy, Steve Morse, Ian Gillan, Steve Morse och Ian Paice. Foto: Pressbild

Fem vänner på vägen

Gillar man rock eller om man är bara är det allra minsta intresserad av musik så vet man med all säkerhet vilka Deep Purple är. Den 10 februari är de tillbaka i Linköping och Linköpings-Posten fick en pratstund med Ian Gillan, bandets legendariske sångare.

Smoke on the water, Highway star och Child in time är samtliga moderna klassiker och lite av ryggraden i Deep Purples låtkatalog. I och med nya plattan Now What? infann sig den gamla lusten och humorn som man kanske har saknat på några av de senare albumen. Ian Gillan håller med och förklarar.

– Visst är plattan lite hårdare och kanske mera av hur vi lät förr, på 1970-talet, säger den 68-årige sångaren när vi hörs inför deras andra besök i Cloetta Center.

Vi bryr oss inte

– Bob Ezrin (legendarisk producent) som producerat den här plattan sa inledningsvis att vi inte skulle bry om oss vad radion eller skivbolagen ville ha utan vi skulle gå tillbaka till känslan på våra gamla plattor. Det visade sig locka fram en mängd bra idéer och låtar hos oss. Skönt är också att humorn och glimten i ögat är tillbaka i bandet. För mig är det oerhört viktigt, samt att faktiskt kunna säga vad man vill. Tyvärr blir jag väl korsfäst om jag går ut med en del av de åsikter jag har. Vi pratar inte politik i bandet och vi är inte heller U2 och predikar inte från någon talarstol men för den skull kan man självklart ha åsikter om högt och lågt. 2012 miste man bandets gudfader och organist Jon Lord, som visserligen inte spelat med bandet sedan han pensionerade sig från hårdrocken 2012 men som var en kär vän.

Jon Lord i våra hjärtan

– Jon var bandets själ och den som kanske växte upp lite fortare än oss andra, skrattar han och fortsätter att prata om Jon Lord.

– Han skickade ofta sms till oss och önskade oss lycka till inför en spelning. Vi sågs nu och då. Ibland tog vi en öl och pratade vilket alltid var trevligt. Vi befann oss i studion och vi blev alla otroligt ledsna när Ian (Paice, trummis) kom in i studion och berättade att Jon hade lämnat oss. På nya plattan finns en låt som heter Above and Beyond som just handlar om Jon, berättar Ian Gillan som börjar fnissa då jag frågor om han även saknar bandet egensinnige originalgitarrist Ritchie Blackmore.

Ex-frun Balckmore

– Well, jag föredrar att minnas all bra musik vi gjorde tillsammans och all magi vi skapade. Sedan är vårt förhållande lite som det man har med en före detta fru. Det var tur att vi skildes åt 1993 även om det var väldigt turbulent. Men hade vi inte delat på oss hade vi nog dödat varandra. Numera är stämningen en helt annan i bandet.

– Vi träffades inför den här turnén på ett hotell i Polen och då hade vi inte setts på tre månader. Vi sa inte ett ord om konserten vi skulle spela, pratade inte om musik överhuvudtaget utan sådant som goda vänner pratar om - familjen, fotboll och något man läst i tidningen. Deep Purple har, som det står i inledningen av denna artikel, en stor och älskad låtskatt. Men hur förhåller man sig till den och är det svårt att välja vilka låtar man ska spela på konserterna?

Lätt val att spela favoriter

– Det är det inte och det är ett lätt åtagande att spela sådant som publiken vill höra. Vi brukar även hinna med fyra till fem nya låtar. Vi brukar vända och vrida på låtarna när vi spelar och improviserar en hel del vilket håller oss på tå och får oss att slappna av och ha kul varje kväll, avslutar Ian Gillan.