• Publiken trivs på Sweden Rock Festival. Foto: Jerry Prütz
  • Megadeth spelade på Lemmystage. Foto: Jerry Prütz

Festligt, folkligt, fullsatt för 25:e gången

Sweden Rock Festival genomfördes för tjugofemte gången under den gångna helgen. 33 000 sålda biljetter, rockmusik av över 80 band och en varierad väderlek är facit när man summerar fyra dagar av rock.

När festivaldöden spökar och biljettsiffror sockras så står Sweden Rock Festival i Blekinge som det där undantaget som bekräftar regeln. Med en stadig publik och som dessutom är stadd i kassan säljer de 33 000 biljetter. Man satsar också på att få gamla och unga rockers att trivas. Till exempel finns det bara vattenklosetter istället för vanliga och i ärlighetens namn rätt äckliga bajamajor. Festivalen är lugn, utan större incidenter, lite stölder av mobiltelefoner och några plånböcker samt några mindre våldsbrott, det är allt.

Från Östergötland och världen

Vandrar man runt bland publiken hör man både många olika språk då publik kommer från både när och fjärran länder. Man hör också väldigt många olika dialekter och det finns väldigt många smålänningar och östgötar i publiken. Mathias Kamijo från Linghem var en av dem och han åkte ner bara för att se den danske rockaren King Diamond och norska black metal-bandet Mayhem. Därefter bar det hemåt igen.

Sommarfestivalen

Sweden Rock Festival startade under "Sommarfestivalen" i Olofström för 25 år sedan. 1993 flyttade man in till Karlshamn och tog så namnet Karlshamns Rockfestival. Sedan 1998 heter den Sweden Rock Festival och ligger vid det lilla samhället Norje strax utanför Sölvesborg. Under många år hade festivalen en vacklande ekonomi men sedan många år tillbaka är den stabilare än ett diesellok.

Drottningen var där

Årets upplaga innehöll storheter som Queen men med Adam Lambert på sång, ett engångsgig med Hellacopters och Falunsstolthet Sabaton som gjorde en explosiv avslutning på festivalen. Däremellan var pionjärer som Slayer, Megadeth och Deep Purples gamle basist Glenn Hughes som verkligen visade var skåpet skulle stå.

Lika säkert som amen i kyrkan blir det en Sweden Rock Festival 2017 och lika säkert kommer den vara slutsåld. Vilka som spelar är kanske inte alltid det viktiga utan det är stämningen, gemenskapen och umgänget med likasinnade som är huvudsaken.