• Marie Svensson är visserligen lite besviken på uteblivna valframgångar men att ge upp finns inte på kartan. Foto: Emma Tabue Sjöstedt

FI stupade på mållinjen

På valvakan var FI:s första namn Marie Svensson segerviss men nu när det gått en tid efter valet så står det klart att FI inte kommer i kommunens styrande organ.

Visst är hon allt lite besviken på att FI inte kom in i kommunens styrande organ men hon säger sig ändå haft det på känn.

– Mest besviken är jag på att vi inte kom in i riksdagen. Vi hade arbetat väldigt hårt och haft en ganska bra valkampanj men som sagt, vi nådde alltså inte riktigt ända fram den här gången, säger Marie Svensson då vi ses några dagar efter att samtliga röster räknats.

Alla är feminister

– Alla kallar sig feminister numera. Jan Björklund, Göran Persson och det finns kanske till och med en annan moderat som nog nämnt att de skulle vara just feminist men det blir aldrig mer än så. Hade vi kommit in i riksdag och i kommuner så hade vi kunnat driva våra frågor där den viktigaste av alla är det här med lika lön för män och kvinnor. Det är ju rent löjeväckande att vi inte kommit längre när vi nu befinner oss så långt fram som 2014. Sedan är det andra frågor som måste upp på dagordningen, visst det, till exempel, att i kommunen så finns det ingen permanent kvinnojour utan till detta så behöver man söka pengar varje år. Det är ju inte på det sättet att våld mot kvinnor bara upphör från ett år till ett annat, säger Marie Svensson när vi börjar tala om vilka som är några av de punkter som FI, eller Feministiskt Initiativ som de heter, ser som sina viktigaste. Själv blev hon feminist först 2006 då partiet bildades men visst hade hon sett strukturer och mönster lång innan dess.

Fördomar om FI

– Det finns ganska många fördomar om oss inom FI, menar Marie Svensson och fortsätter:

– Vi hatar inte män, vi vill inte bestämma mer än männen utan vi är för ett jämlikt samhälle och ett samhälle där kvinnor kan vara trygga. Så är det inte riktigt nu. Men vi är ett ungt parti, vi har många unga killar och tjejer i våra led som inte gillar samhället av idag utan vill se en förändring redan nu, avslutar Marie Svensson, första namn på FI:s valsedel i Linköpings kommun.